Mi történik, ha az agyban a hippokampusz az élet első napjaiban sérül?

A memória (emlékezet) nem egy egyedi folyamat, hanem néhány alfolyamatból épül fel, melyek az agy különböző területeire támaszkodnak. Az epizódikus emlékezet - az a képesség, hogy valaki specifikus történésekre emlékezzen vissza, pl. hogy mi történt tegnap – köztudottan sérülékeny az olyan agyi károsodások esetén, amelyek a hippokampuszt érintik. A hippokampusz az agykéreg alatt elhelyezkedő agyi képlet, amely alapvető fontosságú szereppel bír a memória folyamatokban.

A kérdés az, mi történik, ha a hippokampuszt a korai életévekben éri károsodás? Egy esettanulmány szerint, amely az Elsevier kiadó „Cortex” c. szaklapjában jelent meg, klinikai neuropszichológusok arról számolnak be, hogy egy gyermek annak ellenére is képes a normális fejlődésre, ha a hippokampusza a megszületését követő első napokban oxigénhiány miatt károsodik. Ez az eredmény azt a teóriát támasztja alá, mely szerint a memória különböző aspektusai az agy különböző területeire támaszkodnak.

A svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház Neuropszichológiai Részlegének munkatársai – orvosok és professzorok – megvizsgálták a csak VJ betűkkel jelölt egyik kis beteg esetét, amely egyike a tudományos irodalomban jelentett fejlődési amnéziában szenvedő néhány esetnek. Az ismételt neuropszichológiai tesztelések azt mutatták, hogy VJ nem emlékszik vissza arra, hogy fél órával korábban olvasott egy sztorit vagy mutattak neki egy képet, vagy legalábbis csak töredékekre emlékszik vissza. Egyidejűleg azonban VJ az általános tudással kapcsolatos teszteken jól teljesít, nevezik ezt szemantikus memóriának is. Tényszerűen, miután gyermekkorában és kamasz éveiben rendszeresen tesztelték, az orvosok azt állapították meg VJ-ről, hogy az általános tudást és intelligenciát illetően ugyanolyan mértékben fejlődik, mint más gyermekek.

VJ agyának MRI szkennelését elemezve, Dr. Philippe Maeder professzor a hippokampusz rétegeiben (ötrétegű kéregből épül fel) súlyos atrófiát állapított meg, ami az agyszövet sorvadását, pusztulását jelenti. Ugyanakkor az agy szomszédos területe, melyet perirhinális cortexnek neveznek, relatíve mentes volt a szövetkárosodástól. Ez utóbbi területről a tudósok feltételezik, hogy a szemantikus memória megszerzésében fontos szerepet tölt be. Ezek a vizsgálati eredmények alátámasztják azt az elképzelést, miszerint az epizódikus memória (de nem a szemantikus) a hippokampusztól függ.


Címkék: agy, memória, emlékezet, hippokampusz, sérülés, fejlődés, tudás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!