Mélyvénás trombózis és tüdőembólia: a két legfontosabb kardiovaszkuláris halálok

A mélyvénás trombózis (angol rövidítése: DVT) a láb mélyen fekvő vénáiban kialakult vérrögöt jelenti, amely ha meglazul és a vérárammal eljut a tüdőbe, akkor fatális pulmonális (tüdő-) embóliát (angol rövidítése: PE) okoz. Még abban az esetben is, amikor a rögök nem vándorolnak fel a tüdőig, a lábvénák tartós károsodását idézhetik elő, amely hosszú távú fájdalommal, duzzanattal és végső soron akár a láb funkcióképtelenségével is járhat együtt.

A mélyvénás trombózis és a pulmonális embólia az USA-ban évente kb. 600.000 embert érint. Egyes emberek fájdalmat, duzzanatot és a diszkomfortérzés különböző fokozatait tapasztalják az érintett területen, míg mások egyáltalán nem éreznek semmit. A DVT tünetei hasonlóak lehetnek olyan kórképek tüneteihez, mint pl. a meghúzódott izomzat. Mivel egyes embereknél a DVT semmilyen tünettel nem jár és ha tünetek jelentkeznek is, azok egy jóindulatú betegségre utalnak, gyakori, hogy a diagnózis felállítása késedelmet szenved. Ilyenkor sajnos a mélyvénás trombózis (DVT) halálos kimenetelű.

A DVT/PE a nyugati társadalmakban a negyedik vezető halálok, több ember hal meg miattuk, mint emlőrák, AIDS betegség és közlekedési balesetek miatt. Magyarországon a perifériás keringési betegségek között a legsúlyosabbként számon tartott kórkép prevalenciája – a tüdőembóliával együtt – igen magas, ez a két kórkép a leggyakoribb kardiovaszkuláris halálok hazánkban is.

A DVT nagyon sok esetben megelőzhető lenne a rendszeres fizikai aktivitáson és az egészséges táplálkozáson keresztül, de sokat segítene a prevencióban, ha a beteg a problémáit időben megbeszélné az orvosával, mielőtt még bármilyen sebészi beavatkozásra vagy kórházi kezelésre sor kerülne. Amennyiben a mélyvénás trombózist időben diagnosztizálják és kezelik, akkor nem mindig jelent életveszélyes fenyegetést.

A DVT bárkinél kialakulhat. Minél több kockázati faktor van egyszerre jelen az egyénnél, annál magasabb a kórkép bekövetkezésének a kockázata. A legfontosabb kockázati tényezők az alábbiak:

  • Kórházi bennfekvés,

  • Friss műtét vagy sérülés,

  • A vérrögösödés vagy a DVT a beteg kórtörténetében vagy a családjában már előfordult,

  • Rákbetegség és annak kezelése,

  • Tartós ágyhoz kötöttség,

  • Utazás közbeni tartós ülés,

  • Elhízottság és a

  • Dohányzás.

A nők DVT kockázata a hormonális kitettség szerint változik, így a terhesség, a hormonpótló terápia (HRT) vagy a születés szabályozáshoz használt fogamzásgátló készítmények mind fontos tényezők a kockázatok értékelésekor. Tényszerűen, a DVT/PE az anyai elhalálozások leggyakoribb előidéző oka.

Mivel ezek a kockázati faktorok egyedülállóak a nők körében, az amerikai Vaszkuláris Betegség Alapítvány (VDF), együttműködésben a Betegség Ellenőrző és Prevenciós Központokkal, valamint a Vénás Betegség Koalícióval (VDC) elkötelezett a nők oktatásában, főként a nemi hovatartozás szempontjából specifikusnak számító kockázatok terén.


Címkék: mélyvénás trombózis, tüdőembólia, vénák, vérrög, szív, légzés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!