Melanoma malignum - megfigyelés és kezelés

A melanoma malignum kialakuló tüneteinek megfigyeléséhez javasolt amerikai szisztéma az ABCD rendszer.

 • Asymmetry (asszimetria): az anyajegy egyik fele különbözik a másik felétől

 • Borders (határok): az eredeti, vagy megnövekedett anyajegynek szabálytalan kerülete van

 • Color (szín): egy anyajegy lehet többszínű is, vagy egyik részterületének színe eltérhet a másik részterületétől (barna, vagy fekete, de lehet fehér, vörös, vagy kék színű is)

 • Diameter (átmérő): a melanomában érintett anyajegy átmérője általában, de nem mindig, nagyobb, mint 6 mm, ami kb. egy ceruzaradír átmérőjének felel meg.

A festékes anyajegyek nagyságának, magasságának, kerületi szimmetriájának megváltozása vészjósló lehet. A rosszindulatú daganatoknak nagyon nagy az anyagcseréje, ezért körülöttük vérbőség lehet, emellett könnyen véreznek is.


Melanoma kezelése


A tünetek korai felismerése kulcskérdés a melanoma kezelésében. A kezelés során általában a rákos bőrsejteket és az egészséges bőr egy részét is el kell műtétileg távolítani. Szükségessé válhat művi nyirokcsomó biopszia is annak ellenőrzése céljából, hogy a szomszédos nyirokcsomókba átterjedt-e már a rák. Ha igen, azokat is el kell távolítani. Előfordul, hogy a műtéti beavatkozás után bőrplasztikára lesz szükség, ha a gyógyító műtét nagy területet érintett.

Általában csak a kisebb melanomák kezelhetők csak műtéti úton, ezért a korai diagnózis nagyon fontos. Sugárterápia, kemoterápia, vagy immunterápia is ajánlott az esetek nagyobb részében. Ha a bőrrák mélyebb, mint 4 mm, vagy a nyirokcsomó is rákos, fennáll az áttétképződések veszélye. Az ilyen betegek esetében az interferonnal (immunterápia) történő kezelés nagyon hasznos lehet. Tanulmányok bizonyítják, hogy az interferonnal történő kezelés kb. 10 %-kal megnöveli a gyógyítás eredményességét.

A kezelések lehetséges komplikációi az alábbiak lehetnek:

 • Más szervrészekbe történő áttétképződés

 • A mélyszövetek károsodása

 • A kezelések mellékhatásai, mint pl. émelygés, hajhullás, fájdalom, kimerültség.

Az elsődleges, bőrön kifejlődő melanomának négy szövetképző alcsoportját különböztetjük meg:

 • Felszíní terjedésű melanoma

 • Csomós melanoma

 • Szeplőkből kiinduló melanoma (lentigo maligna)

 • Köröm alatti sötétfoltos melanoma.

Az alcsoportok közötti megkülönböztetés a szövettani növekedési minta, az anatómiai helyszín és a nap által okozott károsodás mértéke alapján történik.

A genitális melanomák esetén a rák kialakulhat rákot megelőző állapot nélkül ("de novo"), a festékes anyajegy elfajulásának következményeként. A festékes anyajegyek a hüvelyben hiperpigmentált foltok formájában vannak jelen. Szövettani képük alapján lehetnek a felszínen elhelyezkedő vagy mély anyajegyek. Utóbbiak, ha érintik az felhám-irha határt, a magas kockázatú csoportba tartoznak, ezzel szemben a felszínes naevus ártalmatlan.

A genitálékon található valamennyi naevus a melanoma szempontjából a magas kockázatú csoportba tartozik, ezért valamennyi genitális naevus sebészi kezelést igényel.

Mint általában a női genitális rosszindulatú elfajulások esetében, a hüvely melanomájának etiológiájában is felmerül a humán papillomavírus fertőzés szerepe. A hormonális fogamzásgátlás is szerepet játszhat benne, főként az ösztrogének sejtburjánzási hatása miatt.

A rosszabb prognózisú, genitálékon előforduló melanoma esetén interferon immunterápiára is szükség van, de kemoterápiára és sugárkezelésre is sor kerülhet. Ha a tumor a regionális nyirokcsomókba áttétet ad, ezen nyirokcsomók eltávolítása meg kell, hogy történjen, ami után kemo-immunterápia, ill. ha szükséges, sugárkezelés következik.

Az esetek mintegy 50%-ában a belszervi áttétek kialakulása ebben a stádiumban még megfékezhető. Ha belszervi áttét alakul ki, kemoterápia, immunkezelés, műtét, sugárterápia kerülhet alkalmazásra, illetve világszerte klinikai kísérleti stádiumban van a talán a jövő útját jelentő génterápia. Ebben a stádiumban melanoma esetén teljes gyógyulásban gyakorlatilag már nem lehet reménykedni.


Melanoma malignum


Rosszindulatú daganatok szövettani osztályozás szerint

Címkék: Melanoma malignum, daganat, rák, tumor
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!