Magasabb pozíció, több stressz

A munkahelyeken kulcsszerepet betöltő dolgozók a munkahelyi stressz legnagyobb szintjének vannak kitéve – állítja egy új kanadai tanulmány, amelyet az „Addikció és Mentális Egészség Központ” (angol rövidítése: CAMH) kutatói készítettek.

A vizsgálatba 2.737 fő, kanadai dolgozót vontak be, közülük 18 % (közel 500 fő) számolt be arról, hogy a munkájuk rendkívül stresszes volt.

Annak az esélye, hogy a stressz-szint magas legyen azoknál, akik vezetői, vagy valamilyen szakértői pozíciót töltenek be, nagyobb volt abban az esetben, ha:

  • Ezek a dolgozók úgy gondolták, hogy a gyenge munkateljesítményük negatívan érinthet másokat,

  • Ha rendszeresen túlóráztak, vagy ha változó műszakokban dolgoztak.


A tanulmányról szóló beszámoló nemrég jelent meg az iráni „Foglalkozási és Környezeti Orvostudományi Nemzetközi Szakfolyóirat”-ban, amely egyrészt az Iráni Nemzeti Olajtársaság Egészségügyi Szervezetének hivatalos szaklapja, másrészt pedig messzemenően betartja a Orvostudományi Szerkesztők Világszövetségének (angol rövidítése: WAME) irányelveit.

„Azok számoltak be magas stressz-szintről, akik a legtöbbet fektettek a munkájukba. A munkáltatóknak nagyon oda kell tehát figyelniük erre az alkalmazotti rétegre, ha meg akarják egészségüket óvni. Üzleti perspektívából nézve, a cég legfontosabb érdeke az, hogy támogassák ezeket a dolgozókat.” – mondja Dr. Carolyn Dewa, a CAMH senior kutatónője.

A stresszel járó pozíciók jellemzői elsősorban azokat a dolgozókat érintették, akik elkötelezett és felelősségteljes munkatársak voltak. Ha a dolgozók úgy érezték, hogy gyenge munkateljesítményük fizikai sérülést, a cég felszerelésének, vagy reputációjának károsodását eredményezheti, vagy akár pénzügyi veszteséget is, akkor kétszer olyan nagy valószínűséggel számoltak be magas stressz-szintről.

A távmunka, a szórakoztatóipari és a sok utazással járó állások szintén növelték annak esélyét, hogy a dolgozók stresszessé váljanak. Ugyanígy hat, ha a dolgozók változó munkaórákban dolgoznak, például állandó készültségben vannak, változó műszakban járnak, vagy pedig ha nagyon sűrű a munkahetük (pl. 8 órában 10-12 órányi teljesítménynek megfelelő munkát kell elvégezniük).

A krónikus stressz kiégés (angolul: burnout) szindrómához vezet, és súlyosbíthatja a mentális egészségügyi problémákat, vagy a fizikai munkaképtelenséget.

A tanulmány célja az volt, hogy a kutatók megismerjék, a dolgozók hogyan tekintenek munkahelyi felelősségeikre és pozíciójuk jellemzőire, valamint megtudják, hogyan élik meg a stresszel kapcsolatos tapasztalataikat. Ezek az információk hasznosak ugyanis a munkaadók számára, segíthetik őket abban, hogyan fejlesszék ki azokat az intervenciós lépéseket, amelyek dolgozóikat és a dolgozók munkakörnyezetét célozzák meg, és amelyek sokkal hatékonyabb szemléletmódot tükröznek, mintha semmibe vennék ezeket a faktorokat.

„Fontos, hogy az alkalmazottak igénybe vehessék azokat az eszközöket és lehetőségeket, amelyek mentális egészségüket védik. Hosszú távon ugyanis ezek az intervenciós lépések Kanadában segíthetnek kb. évi 17 milliárd kanadai dollárnyi elveszett termelékenység megtakarításában.” – magyarázza Dr. Dewa, majd így folytatja: „A munkáltatóknak fel kell tenni maguknak a kérdést: „Mit teszek azért, hogy csökkentsem legértékesebb embereim számára a stressz szintjét?”

A tanulmányhoz a kanadai Alberta tartomány azon 18 és 65 év közötti, felnőtt lakosságából választották ki a résztvevőket, akik az előző évet különböző státuszokban teljesen végigdolgozták, beleértve többek között a hivatali alkalmazottakat, a feldolgozóiparban, az építőiparban, a farmokon és a különböző szolgáltatásokban dolgozókat. Dr. Dewa megjegyezte, hogy „A stressznek ezek a forrásai, amelyeket mi beazonosítottunk, a Kanada más régióiban dolgozó emberekre is érvényesek, mivel felmérésünk eredményeit a különböző tartományokban és munkahelyen dolgozók is igaznak tartották.”

A mérleg másik oldalán ugyanakkor a dolgozók 82 %-a alacsony, vagy semmilyen stresszről nem számolt be. Ebbe a csoportba nagyobb valószínűséggel tartoztak az egyedülálló, 25 év alatti férfiak, akik kisvállalkozásokban dolgoztak. Továbbá, ha a dolgozók elégedettek voltak állásaikkal, sokkal kisebb valószínűséggel azonosították pozíciójukat úgy, mint erősen stresszes pozíciót.

Kanada többi részével összehasonlítva, Albertában enyhén alacsonyabb szintű stresszről számoltak be, mint az ország többi részében, jegyezték meg a tanulmány szerzői.


Címkék: stressz, munka, munkahely, pozíció, beosztás, idegesség, felelősség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!