Leukémia tünetei és kezelése

Leukémiák minden életkorban kialakulhatnak. Jellemzően a 20 évnél fialabb korosztályban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedések közel felét a leukémiák képezik.

A leukémiák tünetei közül a fontosabbak:

  • Gyengeség, fáradtság,

  • Éjszakai izzadás,

  • Gyakori fertőzés és magas láz, hidegrázás,

  • Vérzékenység, az orr és a fogíny vérzése,

  • Ok nélküli zúzódások

  • Csontok és ízületek fájdalma,

  • Súlyvesztés,

  • Megnagyobbodott, érzékeny nyirokcsomók,

  • Kis foltos bevérzések a bőrben.

A leukémiák tünetei hátterében egyrészt az áll, hogy a leukémiás sejtek nem tudják a fehérvérsejtek normális működését ellátni, másrészt, hogy a csontvelőben burjánzó leukémiás sejtek egyéb vérsejtek képződését gátolják. A leukémiás fehérvérsejtek nem képesek leküzdeni a szervezetbe jutó kórokozókat, baktériumokat, vírusokat stb., ezért a leukémiásoknál fertőzések és láz lépnek fel.

Gyakran gátolt a vörösvérsejt- és a vérlemezke-képzés, nincs elegendő oxigént szállító vörösvérsejt - ezt az állapotot vérszegénységnek (anémiának) nevezik. Emiatt a beteg sápadt, gyengének érzi magát és rendkívül fáradékony. A nem megfelelő számú vérlemezke miatt pedig a leukémiás betegek egy sérülést követően tartósabban véreznek.

Akut leukémiában a tünetek korán megjelennek és gyorsan fokozódnak. A krónikus leukémiások hosszú ideig tünetmentesek lehetnek, s amikor a tünetek megmutatkoznak, azok rendszerint enyhék, és csak lassan, fokozatosan súlyosbodnak.

Leukémiára gyanús megbetegedés esetén a diagnózis felállítása keretében a kivizsgálás részét képezi a vérteszt, a csontvelő biopszia, a nyirokcsomó biopszia és a gerinccsapolás. Ha a vérkép- és a csontvelő-vizsgálat megerősíti a leukémiás megbetegedés fennállását, a továbbiakban az orvos a betegség kiterjedésének megállapítására, pontos típusának és stádiumának meghatározására törekszik, mert annak ismerete nélkülözhetetlen a helyes terápiás terv kialakításához.

A leukémiás betegek kezelésének célja a betegség teljes visszafejlődésének (komplett remisszió) és a normál csontvelő-működés helyreállásának elérése. A teljes remisszió elérése sajnos még nem minden esetben jelent egyben gyógyulást is, mert észrevétlenül visszamaradhat ilyenkor is néhány leukémiás sejt, amelyek később szaporodásnak indulva, visszaesést (relapszust), vagyis a betegség kiújulását okozhatják.

A leukémiás betegek korszerű kezelésében öt fő terápiás módot alkalmaznak: kemoterápia, sugárterápia, csontvelő-transzplantáció (átültetés), immunterápia és a támogató kezelések (szteroidok, vitamin).

A kezelési mód megválasztását befolyásolja a leukémia típusa, a leukémiás sejtek sajátosságai, a betegség stádiuma, a beteg általános egészségi állapota, kora és természetesen a betegséggel kapcsolatban jelentkező tünetek is. Az alkalmazandó kezelési mód megválasztása tulajdonképpen egyénre szabottan történik.


Leukémiák


Rosszindulatú daganatok szövettani osztályozás szerintCímkék: daganat, tumor, rák, leukémia tünetei és kezelése
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!