Kokain, nikotin… függőség elleni oltás a közeljövőben!

A közelmúlt felfedezései lehetővé tették, hogy jobban megértsük a drogfüggőség mechanizmusait. Ennek köszönhetően hatékony gyógymódok kerültek elérhető közelségbe. A legígéretesebbek között a „függőség elleni oltás” kidolgozása többé már nem csak a képzelet szüleménye.

Kávé, alkohol, dohány, kokain… és ha lenne egy oltóanyag, mely képes lenne Önt megszabadítani a rossz szokásaitól és függőségeitől?… Az ötlet nem új keletű, ugyanakkor a tudósok még soha nem voltak ilyen közel a cél eléréséhez.

Oltás a kokain ellen

A kutatások az 1970-es években kezdődtek Amerikában, és jelenleg elérkeztek a hatékony kezelés fázisába a Subutex-szel és a Metadonnal.

A leginkább reményre jogosító eredményeket a kokainnal, az amfetaminokkal és a nikotinnal érték el.

A probléma abban rejlett, hogy, a kokain-molekulák mérete túl kicsi ahhoz, hogy szervezetünk immunrendszere azt természetes módon veszélyként érzékelje, és ily módon reagáljon rá. A kutatások eredményeképpen ehhez a molekulához az immunrendszer által könnyen felismerésre kerülő proteint kapcsolnak, melyre a szervezet immunrendszere beindítja az antitestek termelését. Ennek következtében a kokain-molekulákat az immunrendszerünk „elfogja”, így nem jutnak el az agyba és az idegsejt-receptorokhoz. Kísérleti oltásokra az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban került sor. Az oltóanyag („TA-CD”) hatékonyságáról a kutatók között még vita folyik.

Az amerikai gyógyszertársaság a nikotin-függőség elleni oltóanyag („TA-NIC”) kidolgozásán is fáradozik. Ennek lényege az agyba eljutó nikotin mennyiségének jelentős csökkentése. A patkányokon már tesztelt oltóanyag eredményesen csökkentette a vérnyomást, valamint a vérben szabadon található (nem ellenanyaghoz kapcsolódó) nikotin aránya is 40 – 60 %-kal csökkent. Ugyanakkor mivel a nikotin nem jut el az agyig, elvonási tünetek lépnek fel, ezért a szakértők szerint az oltást más helyettesítő anyagokkal kombinálva, terápiás keretek között lenne célszerű alkalmazni. Ez a módszer a patkányoknál jó eredményeket hozott.


Kokain, nikotin… az oltóanyag elérhető közelségbe került!

A következő három laboratórium közel áll ahhoz, hogy kidolgozza ezt az oltóanyagot: Nagy-Britanniában a Xenova, az Egyesült államokban az Immulogic, és Svájcban a Chilka SA.

Kezelhetővé válik-e a függőség egy egyszerű oltással? Kik fognak jelentkezni egy ilyen oltásra? A szülők beoltathatják-e gyermekeiket azok beleegyezése nélkül? Meghatározásra kerülnek-e rizikó-csoportok, melyek számára kötelező lesz az oltás? Az orvosok reményein túl egy ilyen oltóanyag számos etikai vitát vet fel
Címkék: kávé, kokain, nikotin, függőség, oltás
#2
janvaj - 2010.11.05 21:58
nálam- bármikor!
Előzmény: #1
#1
ildy19 - 2010.02.28 12:42
Hol és mikor lehet hozzájutni az oltáshoz ?
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!