Kávéval és testedzéssel a prosztatarák ellen

Naponta néhány kávé elfogyasztása és a kocogás (jogging) képes csökkenteni a férfiak prosztatarák miatti elhalálozásának kockázatát – két kutatás végeredménye is ezt támasztja alá.

A fenti megállapítások ugyan még messze vannak attól, hogy 100 %-ig bizonyítottak legyenek, de két, egészségügyben dolgozó férfiak bevonásával készült követéses vizsgálat is kimutatta e két napi tevékenység, a kávéivás és a kocogás prosztatarákos férfiakra gyakorolt kedvező hatását.

A Harvard Orvostudományi Egyetem egyik kutatómunkatársa szerint az ugyan nem ajánlható, hogy az emberek változtassák meg a kávézási szokásaikat, de arra sincs ok, hogy a prosztatarákos betegek csökkentsék napi kávéfogyasztásukat.

Az egyik követéses vizsgálatban azon az 50.000 fő férfin, akit bevontak a kutatásba, lemérhető volt, hogy a széles körű kutatás megkezdésének időpontja óta milyen gyakorivá vált a prosztatarák diagnózisa. 1986 és 2006 között ebből az 50.000 fő férfiből 4.975 főnél diagnosztizáltak prosztatarákot, azaz majdnem a férfiak 10 %-ánál.


Címkék: kávé, testedzés, prosztata, sport, daganat, rák, kocogás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!