Hormontartalmú orális fogamzásgátló tabletták és injekció

Magyarországon a hormonális fogamzásgátló tablettákat az 1960-as évek vége óta használják. Akkoriban még igen magas, a mainál kb. négyszer-ötször magasabb ösztrogént tartalmaztak a tabletták (kb. 150 mikrogramm).

Napjainkban a fogamzóképes korban lévő magyar nők 30 százaléka tablettát szed, ami világviszonylatban is magas arány!

A legtöbbek által választott védekezési mód tehát, szedését nőgyógyászati vizsgálatnak és rákszűrésnek kell megelőznie. Előnye, hogy kizárja a méhen kívüli terhesség lehetőségét, csökkenti a menstruációs vérveszteséget és rendezi, szabályozza a ciklust.

A fogamzásgátló tabletták a petefészek hormonjaihoz hasonló szerkezetű szteroidokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák az ovulációt, azaz lényegében felfüggesztik a női ciklust. Az ilyenkor (a tablettaszedés szünetében) jelentkező vérzés ugyanis nem a havi menstruáció, hanem kizárólagosan gyógyszerhatás. Emellett a gyógyszer sűrűbbé teszi a méhnyak-nyákot, ezzel megnehezíti a spermiumok előrehaladását a petefészek felé. Meggátolja, illetve megnehezíti a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

A tabletták kétféle hormonális hatóanyagot tartalmazhatnak: ösztrogént, vagy progeszteront (sárgatesthormont). Attól függően, hogy az egyes tablettákban e két komponens aránya milyen, megkülönböztetünk egy-, két- és háromfázisú készítményeket:

  • A monofázisos készítmény: Az egyfázisú tabletták is kétféle hormont, az ösztrogént és a progeszteront tartalmazzák. A tablettalevél minden tablettájában azonos mennyiségű hormon van, ennek megfelelően a tabletták színe is azonos, és nem jelent problémát, ha használójuk felcseréli a szedési sorrendet.

  • A bifázisos tabletták: A csomag első felében lévő szemek tüszőhormon (ösztrogén) túlsúlyt mutatnak, a második félben lévők sárgatesthormon dominánsak.

  • A trifázisos tabletták: Összetételüknél fogva a tablettával bevitt hormonmennyiség követi a női ciklus természetes hormoningadozásait. A dobozban három különböző színű tabletta található, amelyeknek a hormontartalma is eltér egymástól. (Magyarországon jelenleg az összes háromfázisú tabletta neve "Tri"-vel kezdődik.)

A hormonális fogamzásgátló tablettákat mindenki szedheti, akinek legalább 1-2 éve rendszeres ciklusa van, és legalább 14-15 éves. Ebben a korban a partnerek bizonytalansága és a fertőzésveszély miatt a gumióvszer a helyesebb megoldás, vagy a tablettával együtt való védekezés.

Ha valaki nem dohányzik, a klimaxig, 45-50 éves korig szedhet alacsony hormontartalmú, ultrakönnyű tablettát. A fogamzásgátló tabletta szedése dohányosnak nem előnyös. Idősebb korban a trombózis veszélye növekszik, melyet a dohányzás és a fogamzásgátló tabletta együttes hatása fokoz.

A tabletta szedésének előnye, hogy csökkenti a méhtestrák, a jó- és rosszindulatú petefészek daganatok lehetőségét, a petefészek ciszta kialakulását, a jóindulatú méhizom daganat, a mióma kialakulásának lehetőségét. Csökkenti a vérzéses napok számát, a vérzés mennyiségét, az infarktus kialakulásának lehetőségét, a méhen kívüli terhesség veszélyét. Enyhíti a férfihormon túlműködésére visszavezethető bőrelváltozásokat: zsíros, pattanásos bőrt, szőrösödést, férfias hajhullást.

Az egyes készítmények megválasztása szakmai indokok alapján történik, de sajnos anyagi szempontok is befolyásolják a választást.

Nem alkalmas viszont azok számára, akik nem akarnak hormont szedni, vallási vagy egyéb meggyőződésből, akiknél panaszokat okoz (bár az ultrakönnyű tablettákkal a korábbi mellékhatások nagy részét kiküszöbölték), de nem rendszeres szexuális élet esetén sem biztos, hogy ez a legjobb módszer.


Alacsony hormontartalmú készítmények

Az alacsony hormontartalmú tabletták nagy előnye, hogy a hormondózis csökkenésével együtt csökkent a veszélyes mellékhatások előfordulási esélye is. Ilyen mellékhatások a véralvadási problémák és a máj zavarai (a hormonális fogamzásgátló tabletták a májban alakulnak át).

Az alacsony hormontartalmú tabletták esetében az első három hónapban pecsételő, áttöréses vérzés kialakulhat, de ettől nem kell megijedni, legtöbbször az alacsony hormontartalom miatt fordul elő. Ha tovább tart, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert akkor lehet, hogy magasabb hormontartalmú készítmény szedése javasolt.

A Magyarországon ma kapható fogamzásgátlók közül a legkevesebb ösztrogént (ez tablettánként 20 mikrogramm) a Mercilon, a Meliane és az utóbbival teljesen azonos Harmonet tabletta tartalmazza.


Magas hormontartalmú készítmények

Magas hormontartalmú tablettát (éppen korábbi felfedezésük miatt) inkább csak az egyfázisú készítmények között találni, hiszen a háromfázisú készítmények közül a legrégebbi is már a korszerű, alacsony hormontartalmú tabletták közé tartozik.


Csak progeszteront tartalmazó tabletta (minipill) és injekció

A csak progeszteront, azaz sárgatesthormont tartalmazó készítmény, (melyet minipillként is szokás emlegetni) használatát elsősorban szoptatás alatt javasolják, illetve olyan esetekben, amikor a kombinált fogamzásgátló tabletták másik összetevője, az ösztrogén valamilyen ok miatt ellenjavallt, pl. 35 év feletti dohányzó nőnél. (Continuin, Cerasette és Escapelle tabletták).

A progeszteron hormoninjekciót általában három havonta adják, ám használata csak szülés után ajánlott, annak ellenére, hogy szinte 100 %-os biztonsággal véd. A hatóanyaga 150 mg medroxiprogeszteron-acetát. (Depo-provera). Nincs ösztrogén hatása és az androgén hatása is csekély.

Hátránya, hogy cikluszavarokat okozhat, elhagyása után nehezen áll vissza a nő „természetes rendje”, s hatása nem szakítható meg. Reproduktív korban lévő nőkben tehát gátolja a gonadotrop hormon termelését, ezáltal a tüszőérést is, és anovulációt idéz elő.


Esemény utáni tabletta (sürgősségi fogamzásgátlás)

Több ilyen is van forgalomban, de csak akkor hatásosak, ha pontosan betartják a használatával kapcsolatos előírásokat. A készítmény magas hormontartalma miatt egy hónapon belül nem szabad 4 tablettánál többet használni. Csak sürgősségi esetben alkalmazhatóak (nemi erőszak elkövetése után is sajnos megfelelő védekező eszköz).

Amennyiben "esemény utáni" fogamzásgátlás szükséges, akkor 72 órán belül egyet, majd 12 óra múlva újabb egy tablettát kell bevenni.


Hormoninjekció

Van egy-, vagy kéthavonta adható hormonális injekció, de van olyan is forgalomban, amely akár ennél hosszabb időre is biztosítja a fogamzásgátló hatást. Ez kedvező, mivel egyetlen bevitellel hónapokra megoldható a nem kívánt terhesség elleni magas fokú védelem.

Hátránya viszont az, hogy egészségügyi személyzet segítségét igényli, gyakrabban okoz vérzészavart, mint a tablettás változat, és a már egyszer bevitt gyógyszer hatása nem függeszthető fel, ha közben valami miatt mégis abba kellene hagyni a fogamzásgátlást.

Címkék: fogamzásgátlás, fogamzásgátló tabletta, injekció, hormon
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2019 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!