A hasnyálmirigy-gyulladás veszélyei

Hormonjai elsősorban a cukoranyagcserét szabályozzák, enzimjei pedig a táplálékkal elfogyasztott fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztésében vesznek részt.

A beteg heves gyomortáji fájdalmak, láz, hányás miatt fordul orvoshoz. Orvosa közli vele, hogy hasnyálmirigy-gyulladása, szakkifejezéssel pancreatitise van. Ez a betegség az egész világon több millió embert támad meg.

Mi a hasnyálmirigy-gyulladás?

A gyomor mögött elhelyezkedő hasnyálmirigy (pancreas) hormonokat (pl. inzulint) és emésztőenzimeket termelő mirigy. Hormonjai elsősorban a cukoranyagcserét szabályozzák, enzimjei pedig a tápálékkal elfogyasztott fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztésében vesznek részt. Hasnyálmirigy-gyulladás akkor alakul ki, ha az amiláz és a lipáz enzim, amelyek általában csak a vékonybélben lépnek működésbe, a kivezető csatorna elzáródása miatt megrekednek a hasnyálmirigyben, ott aktívvá válnak, és magát a mirigyet kezdik károsítani.

A hasnyálmirigy-gyulladás lehet heveny (akut) és idült (krónikus). Amint az elnevezésből is kiderül, az akut pancreatitis hirtelen jelentkezik. Legtöbbször maradandó következmények nélkül gyógyul, de néha súlyos szövődmények léphetnek fel. A betegség krónikus formájának kialakulását az akut pancreatitis egy vagy több epizódja előzheti meg. Az egymást követő fellángolások nem múlnak el nyomtalanul, a károsodások idővel összeadódnak, súlyosbodnak. A károsodott mirigyállomány nem képes megfelelő mennyiségben amilázt és lipázt termelni, emellett a táplálék hasznosítását segítő inzulin termelődése is zavart szenved. A hasnyálmirigy-gyulladás bármely formája súlyvesztéshez vezet, s hasnyálmirigyrák és cukorbetegség kialakulásával fenyeget.

Címkék: hasnyálmirigy, rák, cukorbetegség
#1
Kata821210 - 2016.03.30 14:42
Üdvözlöm! Szeretnék érdeklődni. Én az elmúlt héten egy vacsora közben nagyon nagyot nyeltem szinte fájt és azóta is furcsán érzem magam.
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!