Ha a gyermekek maguk választhatnak, sokkal több zöldséget esznek

A spanyol Granada Egyetem munkatársai által lefolytatott vizsgálat azt igazolta, hogy a gyermekek, ha engedik őket szabadon választani, 80 %-kal több zöldségfélét fogyasztanak, mint egyébként.

Az Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy a kalcium kesernyés íze, amely észrevehetően jelen van az olyan zöldségekben, mint a spenót-, a kelkáposzta- és a hagymafélék, valamint a mángoldban, vagy a brokkoliban, egy olyan faktor, amely negatívan befolyásolja a gyermekek zöldségfogyasztási szokásait.
 
„Egy olyan egyszerű gesztus, mint az, hogy egyszerűen engedjük a gyermekeknek, hogy szabadon válasszanak, mely zöldségfélét szeretnék fogyasztani, elősegíti, hogy a gyermekeknél ezen ételféleségek fogyasztása növekedjen.” – magyarázza az egyik kutató.

Ahhoz, hogy ezt a kísérleti vizsgálatot lefolytathassák, a kutatók úgy elemezték a 6 éven aluli gyermekek zöldségfogyasztását meghatározó faktorokat, hogy értékelték „A választás biztosítása”-nak elnevezett stratégia hatékonyságát. Ebben a stratégiában a gyermekeknek megengedik, hogy válasszanak, az egyes étkezéseknél mely zöldségféléket szeretnék fogyasztani.

„A választás biztosítása”

A kutatók a Granada Educa Alapítvány által irányított stratégia keretében a spanyolországi Granada tartomány négy állami iskolájából kiválasztott 150 gyermekkel dolgoztak együtt. A tanulóknak megengedték, hogy ők válasszák meg azt a zöldségfélét, amelyet ebédre enni szeretnének.

Hasonló módon, a gyermekek megkapták „A választás biztosítása”-ként ismert eszközt, amely segített zöldségfogyasztásukat 80 %-kal növelni. A kutatók azt is megállapíthatták, hogy azok a gyermekek, akiknek lehetőségük volt a választásra, 20 grammal több zöldséget fogyasztottak, miközben az ebéd és a vacsora közötti időszakban naponta átlagosan elfogyasztott zöldségmennyiség 40 gramm.

Figyelembe véve, hogy a gyermekeknek az iskolákban naponta felszolgált zöldségadag összesen 150 grammot tesz ki, a kutatók ezt a mennyiséget „nagyon fontos mennyiség”-nek tartották.

 

Címkék: étkezés, táplálék, zöldség, gyümölcs, vitaminok, gyerekek
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!