Gyermekszülés császármetszéssel

A császármetszéssel történő szülés azt jelenti, hogy a szülés elkezdődik a jósló fájásokkal, de a baba végül nem a hüvelyen, illetve a szülőcsatornán keresztül jön a világra, hanem az anya hasfalán keresztül ejtett metszés után, amellyel a méh falát is átvágják, az orvos kiemeli a magzatot az anya méhéből.

A metszéssel kb. 15 cm-es, többrétegű hasi seb keletkezik, amelynek gyógyulása hetekig eltart, de ezenkívül az édesanya nem éli át a szülés élményét, ami igen nagy hatással lehet az édesanya és a baba közötti lelki kapcsolatra is, hiszen a természetes szülésben „közösen” működnek közre.

A császármetszéssel történő szülés korábban mindig életmentő beavatkozásnak számított, mindig valamilyen szövődmény adott okot rá. Vita folyik napjainkban is arról, hogy milyen szövődmények esetén végezzenek császármetszést, hogy az valóban elektív, azaz megelőző császármetszés legyen.

Alapelv, hogy minden olyan esetben ezt a megoldást kell a szülészorvosnak választania, amikor ettől a műtéttől jobb eredmény várható, mint a természetes hüvelyi szüléstől. Vannak egyértelmű helyzetek, amikor mindenképpen el kell végezni a császármetszést, például:

  • Ha a nő vérzik,

  • Ha a lepény a méhszájon fekszik,

  • A kismama HIV-fertőzött, herpesze van, vagy szívbeteg,

  • A köldökzsinór a baba nyakára tekeredett,

  • A magzat fekvése farral történő szülés veszélyét jelzi,

  • Ha a magzat szívműködése lelassult,

  • Az anyának már volt korábban császármetszéses szülése,

  • Ikerterhesség, vagy kettőnél több magzattal való terhesség,

  • Az anyának veszélyesen magas a vérnyomása.

Egyéb esetekben azonban a döntés mindig a szülészorvos szubjektív megítélésen alapszik.

A császármetszéses szülések száma világszerte emelkedik, mivel napjainkban már mód van arra, hogy a kismama szövődmény fennállása nélkül is kérhesse az ily módon történő szülést. Az Egyesült Államokban pl. minden három szülésből egy császármetszéssel zajlik le, Magyarországon ez kb. 30 %-a az összes szülésnek.

Ennek oka sokféle lehet: napjainkban egyre több nő vállal 35 évnél idősebb korban is gyermeket. Ebben a korban nagyobb a szülési kockázat. Mindemellett jelentősen bővült a műtéti javallatok listája (medenceszűkület, koraszülések), s ennek megfelelően a „megelőző szemléletmód” térhódítása, de a műhibaperektől való félelemmel is összefügghet az orvos döntése. (Magyarországon a legtöbb műhibapert a szülészorvosok ellen kezdeményezik a betegek.)

Címkék: szülés, császármetszés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!