Génteszt állapítja meg a mellrák kockázatát

Egy új génteszt jobb az eddigi módszereknél a mellrák diagnosztizálásában.

Az új teszt, amit OncoVue-nek neveztek el, 19 gén variációit vizsgálja, amit a mellrák kockázatához kötnek.

Jelenleg a Gail modellt használják az orvosok a mellrák kockázatának megállapítására. Ez 5 személyes és családi tényezőt vizsgál – a kort, a kort az első menstruációkor, a mellbiopsziák számát, a kort az első gyermek születésekor és azon közvetlen rokonok számát, akik mellrákosak voltak.

Az orvosok szerint, ha a populációt nézzük, akkor a Gail modell jó a mellrák kockázatának megítélésére, de ha az egyéni szintet nézzük, akkor nem jobb egy érme feldobásánál. A Gail modellt egyéni genetikus értékeléssel lehetne jobbá tenni.

OncoVue kontra Gail modell

A kutatók elmélete szerint az OncoVue modell egyesíti a genetikai variációk befolyását a Gail modell által megkapott információkkal, így pontosan megállapítja a mellrák kockázatát.

Az OncoVue-t 177 nem mellrákos és 169, 1997 és 1999 között diagnosztizált, mellrákos nőn tesztelték. Szájból vett sejtmintákon vizsgálták a genetikus mintákat.

Az eredmények azt mutatták, hogy az OncoVue 2,4-szer pontosabb volt, mint a Gail modell, a mellrák diagnosztizálásában. 56 mellrákos esetet diagnosztizált, a Gail modell csak 37-et.

A számokat százalákra fordítva: az OncoVue 51%-os javulást mutatott a Gail modellel szemben.
 
Miért nem diagnosztizálta az összes mellrákos nőt? Pillanatnyilag nincsen olyan módszer, amivel 100%-ig pontos, mivel nem vagyunk tisztában az összes kockázati tényezővel, az összes génnel, ami befolyásolja a mellrákot.
Címkék: génteszt, mellrák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!