Genetikai teszt, amely segítheti a húgyhólyagrák neo-adjuváns kezelését

Amerikai kutatók megtervezték az első molekuláris tesztet, amelynek segítségével előrejelezhető, hogy a húgyhólyagrákban szenvedő betegek közül kik azok, akiknél a műtét során már várható, hogy a rák áttétet képzett a nyirokcsomókba – ez segítheti az orvosokat abban, hogy meghatározzák, kik azok a betegek, akiknél a sebészi beavatkozást megelőző, vagy más néven neo-adjuváns kemoterápiát alkalmazzák.

A kutatók által tervezett teszt a tumorból nyert szövettani minta segítségével 20 gént elemez – a kutatási eredményről a Lancet Oncology online változatán jelent meg beszámoló.

„A randomizált (a vizsgálati alanyok véletlenszerű kiválasztásával végzett) klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a neo-adjuváns kemoterápia alkalmazása megnöveli a betegek élettartamát, de mindössze a betegek 5-15 %-ánál. Valószínűleg azok a betegek profitálhatnak belőle a legtöbbet, akiknél a rák már a nyirokcsomókban is áttétet képzett a diagnózis felállításának időpontjában.” – mondja Dr. Dan Theodorescu, PhD, a kutatásról beszámoló publikáció vezető szerzője, aki az amerikai Colorado Egyetem Rákközpontjának igazgatója.

A kutatók a vizsgálat során amerikai, kanadai és német húgyhólyagrák betegek tumormintáit elemezték.

„Napjainkban csak az invazív húgyhólyagrák betegek kb. 2 %-a kap műtét előtti kemoterápiás kezelést, mivel egyrészt megterhelő a betegnek, másrészt ott van a félelem az orvosokban, hogy ne késlekedjenek a műtéttel. Szükségünk van egy jobb előrejelző módszerre, hogy tudjuk, ki az, akinél ez a műtét előtti terápia haszonnal járhat, és ez a teszt pontosan ezt a célt szolgálja, mivel azonosítja azokat a betegeket, akiknél az operáció előtt már magas a nyirokcsomó áttét fennállásának a valószínűsége.” – magyarázza Dr. Theodorescu.

Sajnos, mire a betegek egyharmadánál a diagnózist felállítják, addigra a húgyhólyagrák már behatol a hólyagfal nyálkahártya rétegéből a hólyag vaskos izomrétegébe is. A kezelés „arany standard”-je a hólyag teljes eltávolítása, a környező nyirokcsomókkal együtt; néhány beteg azonban radioterápián is átesik. Még ezek mellett a kezelések mellett is előfordul, hogy a rák kiújul és kb. a betegek felénél áttétet képez – amely csaknem mindig halálos kimenetelű.

A húgyhólyagrákot az ún. transurethralis hólyagtumor resectio (angol rövidítése: TURT, jelentése: húgycsövön keresztül történő kimetszés) módszerével diagnosztizálják, ez lényegében hólyagbiopsziának felel meg. Az új teszt használatával a patológusok képesek 20 különféle gén szintjét a kinyert tumor szövetminta segítségével megállapítani, és indikálni, vajon a betegnél a rák adott-e már áttétet a nyirokcsomókba.

„A randomizált klinikai vizsgálat során nagyszámú betegminta segítségével validáltuk, hogy a teszt képes előrejelezni a rák nyirokcsomóba történő áttétképzését. A teszt előrejelző képessége valósnak bizonyult. Ha ezt az új tesztet használják majd a neo-adjuváns kemoterápia szükségességének eldöntéséhez, reméljük, segít majd mindazoknak a betegeknek, akiknél a nyirokcsomókban már áttétek vannak, abban, hogy tovább éljenek, és segít majd azoknak a betegeknek is, akiknél a nyirokcsomó vizsgálat eredménye negatív, abban, hogy elkerüljék a túlkezelést.” – magyarázta Dr. Theodorescu.

Jelenleg már tervezik a teszt azon klinikai vizsgálatát, amely alkalmassá teheti, hogy a szakmai protokoll részévé váljon.

Az USA-ban a férfiak körében a húgyhólyagrák a negyedik leggyakrabban diagnosztizált ráktípus, és a férfiak körében háromszor olyan magas a prevalenciája, mint a nőknél.


Címkék: tesz, kemoterápia, műtét, daganat, rák, nyirokcsomó, húgyhólyag
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!