Fogamzásgátlás a szoptatás ideje alatt

Szoptatás alatt a prolactin szint magas, azonban ha az anya nem szoptat, visszaesik a normális, alacsony értékre. A prolactin hatása még az is, hogy a szülést követően nem jelentkezik azonnal a menstruáció, mivel meggátolja a tüszőérést és a nemi ciklus beindításáért felelős hormonok munkáját.

A szoptatás ideje alatt, a kötelező 6 hetes várakozási idő után újra elkezdett szexuális élet megköveteli, hogy a pár valamilyen módon védekezzen.

A fogamzásgátlás nagyon sok formája alkalmazható a szoptatás ideje alatt is. Szükséges, hogy a szexuális élet és a fogamzásgátlás megkezdése előtt az édesanyát a nőgyógyász alaposan megvizsgálja és konzultáljanak a védekezés helyes módjairól. Ezek, röviden áttekintve, az alábbiak lehetnek:

Absztinencia

Szülés után a nőnek kell eldöntenie, a 6 hét letelte után mikortól kezdve szeretne gyermeke édesapjával ismét nemi életet élni. Ez minden nőnél változó, túl hosszú távon azonban az absztinencia problémákat okozhat a kapcsolatban, mivel a férj (apa) libidója másként működik, mint a gyermeket szült nőé.

Óvszer

Nem biztos, hogy a legmegfelelőbb módszer szülés után óvszert használni, mivel ez a nő egészséges nemi késztetésének visszaállását nem biztos, hogy elősegíti. Hatékonysága a védekezés szempontjából 95-97 %-os.

Minipill

Csak progeszteront tartalmazó gyógyszer. Rögtön szülés után alkalmazható, de azt érdemes megvárni, hogy az anyánál mindenfajta vérzéses jelenség megszűnjön. Az orvos itt is ajánlhat 3-6 heti várakozási időt, míg a nő elkezdi szedni. Akkor hatásos, ha már legalább három különböző napon három tablettát bevett a nő. Hatékonysága kb. 96-99 %-os.

Depo Provera injekció

Minden 12 hétben izomba beadott injekció, de csak 6 héttel a szülés után ajánlatos elkezdeni használatát, azért, hogy a nő szülés utáni vérzéses problémái megszűnjenek. Az első injekció beadásától számított 7 napon belül már megfelelő védekezést nyújt. Hatékonysága majdnem 100 %-os!

Implantátum

Magyarországon még ritka. A csak progeszteron hormont tartalmazó és kibocsátó, gyufásdoboz nagyságú implantátumot (a kar belső és felső részébe) a szülést követő 6 hét elteltével ültetik be. 3 évig nyújt megbízható védelmet, hatékonysága nagyobb, mint 99 %.

Az anyatejbe való hormontranszfer nagyon alacsony a fenti három (depo provera injekció, minipill és implantátum) módszer alkalmazása esetén!

IUD, mechanikus védekező eszköz (spirál)

Csak egészséges anyánál, természetes módon (hüvelyi úton) való gyermekszülés után helyezhető fel a méhbe a 6 hét eltelte után. Császármetszéses szülés esetén felhelyezésével 12 hetet kell várni. A rézből készült spirál 5-10 évig is fennmaradhat a méhben. Hatékonysága majdnem százszázalékos.

Diafragma, vagy hüvelyi pesszárium

Egy kör alakú, rugalmas peremhez csatlakozó, kupola formájú, általában gumiból készült gömbszelet. Különböző méretekben kapható, amelynek kiválasztása orvosi feladat!

A nagyság, az átmérő méretével jelölve, általában 45 és 90 mm között van. A választott nagyság függ a hüvely tágasságától, az előzményben szereplő szülések számától, és olyan egyéb tényezőktől, amelyeknek megítélése csak nőgyógyászati vizsgálattal lehetséges. Hatékonysága 85-95 % közötti.

Méhsapka

Nagymértékben hasonlít a spirálhoz, azzal a különbséggel, hogy ezt minden nemi érintkezés alkalmával fel kell helyezni, majd le kell venni. Az eszközt időről-időre meg kell vizsgálni, nehogy a használat közben támadt lyukak csökkentsék hatékonyságát. A méhsapka használata előnyösebb, mint a gumi óvszeré, és semmiféle mellékhatással nem jár. Hatékonysága 80-98 %-os.

Címkék: szoptatás, fogamzásgátlás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2019 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!