Felső légutak daganatai

Az orr daganatai, amelyek az orrban, vagy az orrüregben nőnek, lehetnek jó-, vagy rosszindulatúak.

Az orrdaganat tünetei az alábbiak lehetnek:

Homloküregi fejfájás,

Orr-vérbőség,

Orrfolyás,

Orrvérzés,

Arcfájdalom, vagy –zsibbadás.


Az orrdaganatok leggyakoribb okai:

    • Dohányzás,

    • Kemikáliáknak, gőznek és szennyező anyagoknak való hosszabb idejű kitettség

    • A retinoblasztoma (szem tumor) családi előfordulása.

Az orrpolip jóindulatú orrszövet-növedék (begyulladt orrszövetekből álló kicsi, puha, zselészerű kinövések), amely azonban rákgyanús, ha csak az orr egyik oldalán képződik. Ilyenkor biopsziával mintát kell venni és megvizsgálni, mert igen gyakran pl. az agresszíven növekvő, de jóindulatú invertált papilloma rosszindulatú karcinómává alakulhat át.

Az orrdaganatok kezelése komplett orvosi anamnézissel, gondos fizikai vizsgálatokkal kezdődik. Különböző diagnosztikai vizsgálatokat végezhetnek, ezek lehetnek: képalkotó eljárások, laboratóriumi tesztek és endoszkópos vizsgálat, biopszia. Sor kerülhet sebészeti beavatkozásra és radiológiai terápiára, ha a biopszia rákos tumort állapít meg. Amennyiben a tumor túl nagy, szükségessé válik idegsebészekkel történő konzultáció, együttműködés is.

Az orrgarat szinte minden daganata rosszindulatú felhám lézió, ebből következően nagyon ritka a jóindulatú daganat.

Az orrgarat karcinóma leggyakoribb képződési helye a Rosenmüller üreg. Az első tünet gyakran az orr, vagy az egyik fülkürt tartós elzáródása, amely a fülben teltségérzést, vagy fájdalmat okoz, halláscsökkenés kísérheti, jellemzően a panaszok csak az egyik oldalt érintik. Ha a fülkürt elzáródik, folyadék szaporodhat fel a középfülben. Az orrból genny és vér szivároghat. Ritkán az arc egy része, vagy valamelyik szem megbénul. A rák gyakran a környező nyirokcsomókra is átterjed. A karcinóma mellett a limfocitákból kiinduló Non-Hodgkin limfóma az orrgarat még leginkább előforduló rosszindulatú daganata.

Az orrgarat rák diagnosztizálásához a tumorból biopsziát vesznek szövettani vizsgálathoz. A fejen és a nyakon végzett komputertomográfiás (CT) vizsgálattal és mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) a daganat kiterjedését állapítják meg. A tumort sugár- és kemoterápia kombinációjával kezelik. Ha a daganat nagy, vagy a kezelés ellenére is megmarad, műtétre lehet szükség. A diagnózis felállítása után az ötéves túlélés prognózisa kb. 40 %. A korai felismerés és kezelés nagyban javítja az életkilátást.

A gége (hangdoboz) leggyakoribb jóindulatú daganata a gége papillóma, amelyet a HPV vírus okoz. Kb. 60-féle HPV-törzs okozhat papillómát, amely a jóindulatú tumoros esetek 60-80 %-ában leginkább gyermekeknél jelentkezik.

A gégerák többnyire 40 éves kor felett jelentkezik és leginkább a férfiakat sújtja. A daganat általában a hangszalagon képződik.


A gégerák leggyakoribb okai:

 • alkoholfogyasztás

 • dohányzás

 • azbesztártalom

A gégerákok döntő többsége laphámrák, kis hányaduk adenocarcinoma (nyálkatermelő mirigyekből indul ki).

A gége rákos és jóindulatú daganata is hasonló tüneteket mutat:

    • Rekedtség,

    • Krónikus köhögés,

    • Nehézlégzés,

    • A torokban csomó érzés,

    • Érdes hang,

    • Nyeléskor nehézség, vagy fájdalom jelentkezése,

    • Fülfájás,

    • Suttogó hang, beszéd nehezítettség.

Anamnézis, gondos fej és nyak fizikai vizsgálat után endoszkópos vizsgálat következik. Szükség lehet altatásban végzett direkt laringoszkópiára, ennek során pedig szövettani elemzéshez mintavételre. Gége papillóma esetén kemoterápia, sebészeti műtét szükséges, kiújuláskor ismételt művi beavatkozás. Gégeráknál a rák stádiumától függően sebészi kimetszésre, kemoterápiára és/vagy radioterápiára is szükség van, de a kezeléseknek mindenképpen egyénre szabottaknak kell lenniük.


A légzőrendszer daganatos megbetegedései

Címkék: daganat, tumor, rák, légutak
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!