A magasabb fehérjeszintet, amiket zsírsejtek alkotnak, kisebb kockázatával azonosítják a 2-es típusú cukorbetegségnek.
Egy új tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akiknek magas az adiponectin nevű fehérje szintje, kisebb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakítására.
Az adiponectin egy olyan fehérje, amit olyan zsírsejtek hoznak létre, amik gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak. A testet ugyanakkor érzékenyebbé teszik az inzulinra. A csökkent inzulinérzékenység kulcsfontosságú tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.
A kutatók szerint ezek az eredmények megmagyarázhatják azt, hogy a túlsúly önmagában miért nem ok a cukorbetegségre.
Az adiponectin-szintet gyógyszerekkel és életmódbeli változásokkal lehet növelni.
A kutatók megállapították, hogy a magas adiponectin-szint mindig a 2-es cukorbetegség alacsonyabb kockázatához köthető. És ez független a testtömegindextől, az etnikumtól és a nemtől is.