Emelkedik a bőrrák gyakorisága a sötét bőrű (afroamerikai és spanyol ajkú) amerikai populáció körében is!

A bőrrák kialakulásának megelőzése céljából fényvédő napkrémet kell használni, és kerülni kell a túl sok napozást, függetlenül attól, hogy milyen valakinek a bőrszíne! – figyelmeztetnek az amerikai bőrgyógyászok és onkodermatológusok.

Az Amerika-i Orvosi Társaság (angol rövidítése: AMA) nemrég Chicagóban megtartott éves közgyűlésén a „Bőrrák Megelőzés a Színesbőrű Lakosság Körében” címet viselő „Irányelv”-e részeként hangzott el ez a fenti tanács.

A bőrrák gyakorisága emelkedőben van Amerika fekete bőrű (afroamerikai) és spanyol ajkú lakossága körében. Sajnos, nagyon sok sötét bőrű ember képtelen annak realizálására, hogy ő is ki van téve a bőrrák kialakulása kockázatának, és a következmények náluk sokszor még súlyosabbak, mint a fehér bőrű lakosság körében.

Az AMA jelentése szerint a „melanoma malignum” (a bőrrák agresszív és invazív, legtöbb halálesetet okozó típusa) 5 éves túlélési aránya az afroamerikai lakosság körében mindössze 59 %-os, szemben a fehér bőrű populáció 85 %-os arányával. A spanyol ajkú (főként mexikói) lakosság körében is emelkedett a melanoma előfordulásának gyakorisága az elmúlt 15 év során, olyannyira, hogy az már a fehér bőrű lakosokat jellemző arányhoz hasonlít.

Az afroamerikai és a spanyol ajkú amerikai lakosok ritkábban járnak bőrgyógyászati szűrésekre, mint a fehér bőrűek, mivel tévesen azt hiszik, hogy náluk jóval alacsonyabb a bőrrák kialakulásának a kockázata, mint a fehér bőrű (kaukázusi rassz) lakosság körében – állapította meg közleményében az AMA.

Az AMA új „Irányelv”-ében nagy hangsúlyt kap az a szándék, hogy az orvosok figyelmeztessék a lakosságot arra, hogy bőrszíntől függetlenül jobban óvakodjanak a bőrrák kockázatától, támogassák és bátorítsák az embereket arra, hogy rendszeresen járjanak bőrgyógyászati szűrővizsgálatokra, valamint hogy a napsugárzás káros hatásai ellen sokkal jobban és gondosabban védekezzenek.

Az AMA egyik igazgatósági tagja, Dr. Peter W. Carmel a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy mindenkinek, függetlenül a rassztól, bőrszíntől és az etnikai származásától, egyformán kell védekeznie a nap káros sugarai ellen, minimum 15 faktoros (SPF értékű, magyarul: Napvédő Faktor) napvédő krémet kell használnia, és a csúcsidőben – délelőtt 11 órától délután 3 óráig – kerülnie kell a napon való túlzott tartózkodást. Emellett az embereknek rendszeres bőrgyógyászati szűrésre is kell járniuk, tette hozzá Dr. Carmel, majd rögtön meg is magyarázta e kijelentését:

„Az afroamerikai és a spanyol ajkú lakosság valószínűleg kevésbé figyel oda ezekre a figyelmeztetésekre és nem is ülteti át ezeket mindennapos viselkedésébe, éppen ezért az AMA támogatja azokat az erőfeszítéseket, hogy fokozódjon az óvatosság az ő köreikben is.”

Az elmúlt 30 év során azoknak az amerikaiaknak a száma, akik rosszindulatú melanomában betegedtek meg, több, mint duplájára nőtt – közölte az amerikai Nemzeti Rák Intézet (NCI).

Az Intézet rendelkezésre álló adatai szerint Amerikában minden évben jóval 1 millió felett van az új bőrrákos megbetegedések száma, és annak ellenére, hogy a különböző bőrrák típusokból a melanoma „csak” évente mintegy 68 ezer embert érint, mégis közülük kerül ki a legtöbb halálos áldozat, évi mintegy 9000 fő (13 %-os mortalitási ráta).


Címkék: bőrrák, melanóma, napsugárzás, napkrém, bőrgyógyász, vizsgálat, ellenőrzés, bőrszín
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!