Egy szerető társ megmenthet a bőrráktól

Még azok a párok, akik évek óta vannak együtt, is zavarban lehetnek ahhoz, hogy a házastársuknak vagy a parterüknek világos fényben megmutassák testük olyan részeit, amik nem tökéletesek. A szégyenlősség akadályozhatja a párokat egymás testének átvizsgálásában, hogy megtalálják az új vagy a kiújult melanomát.

A melanoma, a bőrrák leghalálosabb formája, több, mint egy helyen megjelenhet, úgyhogy ezek a vizsgálatok fontosak.

“Egy nő azt mondta nekem, hogy ‘nem akarom, hogy a férjem lássa a zsírgörgetegeimet'.” mondta June K. Robinson, M.D., a klinikai dermatológia professzora a Northwestern University's Feinberg School of Medicine-en. “Néhány nőnek problémát jelent testük megmutatása házastársuknak.”

Egy új kutatásban Robinson rájött, hogy szoros, támogató kapcsolatban élő párok túl tudtak lépni a hiú akadályon és képesek voltak rendszeres vizsgálatokat végezni egymás bőrén.

Azok a párok, akik csinálják ezeket a bőrvizsgálatokat, megnövelik az esélyüket arra, hogy korán megtaláljanak egy új melanoma-t. “Amikor a betegség korai szakaszában kezelik őket, sokkal kisebb a melanoma általi halálozás esélye.” mondta Robinson.

A melanoma 8.000 halált okoz évente az Egyesült Államokban. Körülbelül 62.000 új esetet diagnosztizálnak minden évben.

A tanulmány résztvevőibe beletartoznak melanoma túlélők, akik magtanulták, hogy hogyan vizsgálják át testüket egyedül vagy egy partnerrel. Szoros kötelékben élő párok háromszor valószínűbben csinálnának ilyen bőrteszteket, mint azok a párok, akiknél nincs ilyen szoros kötelék. Azok a páciensek, akik úgy számoltak be kapcsolatukról, mint átlagon aluli, voltak a legkevésbé hajlandóak a rendszeres vizsgálatokra.

Robinson eredményei egy előző tanulmányára épültek, amiből arra jött rá, hogy a mealnoma túlélői, akik a partnerükkel tanulták a bőr vizsgálatának módszerét, valószínűbben végezték a vizsgálatokat rendszeresen. Az új tanulmány megmagyarázza, hogy egyes párok miért voltak sikeresebbek ebben, mint mások.

Egy teljes testi vizsgálatnál az embert megkérik arra, hogy feküdjön egy ágyra, miközben a partnere ellenőrzi a területeket, amiket általában fürdőruha takar. “A melanoma megjelenhet olyan helyeken is, ahova a nap soha nem sütött.” mondta Robinson. “Van egy félelem a pucéran és védtelenül való fekvéstől az emberekben, miközben valaki akit szeretsz egy olyan fényben lát, ami nem a legelőnyösebb számodra.”

“Egy harmóniában élő pár meg fogja ragadni ezt az új élményt, támogatni és bíztatni fogják egymást, a szerénységen túllépve.” mondta Robinson. “Egy nem harmóniában élő párnak nem lesz meg a képessége arra, hogy támogassák egymást, ahogy megpróbálják ezt a szokatlan feladatot. Stresszesnek fogják találni és veszekedni kezdenek majd. Már a szemeim előtt is megtörtént egy ilyen eset.”


Címkék: bőrrák, melanoma, rák, társ, partner
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!