Egy jó alvás elűzi a megfázást

Egy jó éjszakai alvás a legjobb módja annak, hogy megelőzzük a megfázást.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik kevesebbet alszanak 7 óránál, azok 3-szor akkora esélyekkel indulnak a nátha elkapására, amikor találkoznak egy vírussal, mint azok, akik legalább 8 órát alszanak.

A kutatók szerint sokan gondolták, hogy a kevés alvás növeli az esélyeket a megfázásra, de eddig nem volt erre tudományos bizonyíték.

A kutatók 153 egészséges férfit és nőt vizsgáltak. Mindegyik résztvevő vezetett egy alvásnaplót 14 napig, amiben leírták, hogy mennyit és hogyan aludtak, és azt is, hogy mennyire érezték magukat kipihentnek.

A 14 nap letelte után a résztvevőket elzárták és egy orrcseppet adtak nekik, ami tartalmazta a megfázást okozó vírust. 5 napig figyelték őket, hogy produkálnak-e a megfázásra utaló jeleket.

Az eredmények kimutatták, hogy azok, akik 7 vagy kevesebb órát aludtak, azok 3-szor valószínűbben alakították ki a betegséget, mint azok, akik 8 vagy több órát jelentettek.

A minőség számít, nem a mennyiség

Nem csak az számított, hogy mennyi időt töltöttek az ágyban. A kutatók rájöttek, hogy különösen fontos az, hogy mennyit alszik ténylegesen az ember.

Például, akik 92%-át töltötték az éjszakának alvással, azok 5,5-szer valószínűbben alakították ki a megfázást, mint azok, akik 98%-át töltötték alvással.

A kipihentség érzése nem befolyásolta a nátha elkapását.

A kutatók levonták a következtetést, hogy az alvás általános szerepet tölt be a náthára való fogékonyságra.

Címkék: megfázás, alvás, pihenés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!