Csontszövetből eredő rák (osteosarcoma)

Az osteosarcoma a csont legismertebb rosszindulatú tumora, a csontállományt termelő sejtek (osteoblaszt) korlátlan burjánzása miatt alakul ki.

Általában a serdülő fiatalokat érinti, mivel a csontok gyors növekedésével függ össze, és leginkább a hosszú csöves csontokat (a lábon a térd körül, valamint a karcsont vállhoz közeli végét) támadja meg. Természetesen bármely más csontból is kiindulhat a betegség. Nagyon ritkán felnőtteknél is előfordulhat.

Néhány éve az osteoszarkómának nagyon kevés túlélője volt, de mára a modern kemoterápia segítségével a gyermekek (fiatalok) többsége meggyógyul. Mivel a térdet, vállat érinti leginkább, fontos, hogy a legmegbízhatóbb és funkcionális, csontot megóvó sebészeti kimetszésre kerüljön sor, mivel e gyermekek élete még nagyon sokáig aktívan kell, hogy teljen. Ezért is szokott még műtét előtt sor kerülni a kemoterápiára, ami a daganatot zsugorítja. (Ha csonteltávolításra kerül sor, helyét fémből készült protézissel, vagy más, kevésbé fontos saját csont áthelyezésével - pl. szárkapocscsont - pótolják ki.)

Az osteoszarkómának többféle szövettani altípusa létezik, – ún. osteoblasstos, chondroblastos, fibroblastos, teleangiectaticus – melyek gyógyításában és gyógyulásában nincs lényeges különbség.

Tünetei a fájdalom, duzzanat, csonttörés, gyulladás. Ortopéd sebész végzi el a műtéti mintavételt (biopszia). A kezelés intenzitásának megállapítása miatt fontos tudni, hogy a szervezetben egy, vagy több helyen jelentkezik a rák. Ehhez computertomográfia (CT) és az ún. csontszcintigráfia (izotópdiagnosztikai módszer) szükséges. Az esetleges áttét helye leginkább a csontrendszer más területei és a tüdő. A kezelés módja a műtét mellett csak a kemoterápia lehet, mert a daganat a besugárzásra nem reagál.


Sarcomák

Címkék: Csontszövetből eredő rák, osteosarcoma, daganat,rák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!