Az omega-3 esszenciális zsírsav rövid távon növeli a vérzsír szintjét?

Kanadai kutatók jelentése szerint a szívre kedvező hatással bíró halolaj-zsírsav rövid távon növeli a vérzsír és azoknak a molekuláknak a szintjét, melyek segítik a vérrögök kialakulását.

„Magunk is meglepődtünk, hogy a rövid távú (akut) válasz potenciálisan negatív hatásokat jelentett, összehasonlítva azzal, amit az omega-3 zsírsav szedésétől hosszú távon remélni lehet.” – közölte a kutatást irányító táplálkozástudományi segéd-professzorasszony.
 
A kutatás eredményei nem érintik a jelenleg érvényes orvosi ajánlást, mely szerint minél több olajos halat kell az embereknek fogyasztaniuk, annak érdekében, hogy elegendő omega-3, többszörösen telítetlen zsírsavat vigyenek be a szervezetükbe, mely csökkenti a szívinfarktust és stroke-ot okozó vérrögök képződésének kockázatát.
A kutatás eredményét középkorú, metabolikus szindrómában szenvedő férfiak egy kiválasztott csoportjában észlelték a tudósok, akiknek ráadásul vérnyomásuk, vérzsír-szintjük is magas volt és elhízottak voltak. Egészséges kontroll-csoportot nem vontak be a kutatásba, így rájuk nézve nem állnak rendelkezésre adatok, éppen ezért a kutatók lehetségesnek tartják, hogy a vizsgált csoport egyéneinek szervezete egészségi állapotuk miatt másképp reagált az omega-3 zsírsavakra.
 
Mégis, a meglepő eredmény azt jelzi, hogy a postprandiális időszakban, azaz az étkezést követő egy órán belüli hatásvizsgálat garantált az omega-3 esszenciális zsírsav esetében, mivel a kutatócsoport napi 18 órán keresztül vizsgálta a résztvevőkön, kifejezetten mindig a postprandiális időszakban a zsírsav hatásait.

A kutatás során 8 férfi, kontrollált keretek közepette háromféle módon étkezett: az első csoport nagy dózisban vitt be szervezetébe omega-3 zsírsavat, a második csoport alacsony dózisban tette ugyanezt, míg a harmadik csoport mindössze tiszta vizet fogyasztott. A kutatócsoport az ezt követő 8 órában néhány olyan vérösszetevőt mért, amelyeknek szerepük van a vérrögképződésben, többek között a zsírokat és a vérrögképző faktorokat, mint pl. a plazminogén aktivátor inhibitor-1 (PAI-1).

A PAI-1 megakadályozza a vérrögök megsemmisülését, így a vérben mért magas szintje arra utal, hogy az artéria-blokkoló rögök képződésének kockázata megnövekszik.

A kutatók azt tapasztalták, hogy mind a két csoport tagjainál, akik omega-3 zsírsavban gazdag étkezést folytattak, növekedett vérük zsírszintje és a vérrögképző faktor aktivitása. Az omega-3 zsírsavat nagyobb dózisban szervezetükbe bevitt férfiak esetében a PAI-1 szintje is magasabb volt, mint azoknál, akik alacsony dózisban vittek be omega-3 zsírsavat a szervezetükbe.

A segéd-professzorasszony reméli, hogy további vizsgálódásokat is folytathat kutatócsoportja az omega-3 zsírsav-bevitel azonnali hatásait illetően. Meg kell ugyanis vizsgálniuk azokat a mechanizmusokat, amelyek miatt a vérzsír szintje felszökött. Elképzelhetőnek tartja, hogy fontos különbségek vannak az emberi szervezet különböző diétás zsírok bevitelére adott rövid távú és hosszú távú válaszreakciói között.

A kutatás eredményére reagálva egy amerikai táplálkozástudományi professzor megjegyezte, hogy a kutatás a bevont páciensek egyszeri „kezelését” vizsgálta csak, és a kutatási eredmény annak reflekciója. Véleménye szerint a klinikai vizsgálatok során a páciensek ezeket az összetevőket több hetes, vagy több hónapos időszak alatt viszik be szervezetükbe, és így elképzelhető, hogy szervezetük olyankor némiképp adaptálódik ehhez. Az ilyesfajta metabolikus adaptációhoz időre van szükség. „Ha a kanadai kutatócsoport több héten keresztül tenné ugyanezt a páciensekkel és így megismételné a kísérletet, valószínűleg eltérő módon reagálna a szervezetük.” – summázta véleményét az oregoni professzor.


Címkék: omega 3, zsírsav, vérzsír, vérrög
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!