Az ételallergiáról

Fontos kérdések és válaszok az ételallergiáról

Mi a legjobb kezelési módja az ételallergiának?

Az allergiát okozó étel szigorú elkerülése az egyetlen módja az allergiás reakció elkerülésére. Az ételek hozzávalóinak elolvasása a kulcsa a reakció elkerülésének. Ha egy terméken nem található címke, akkor egy ételallergiásnak nem kellene megennie azt. Ha kételkedik az étel biztonságában, hívja fel a forgalmazót több információért.

Van gyógymód az ételallergiákra?

Egyenlőre nem létezik olyan gyógyszer, ami kigyógyít az ételallergiából. A szigorú elkerülés az egyetlen módja a reakció elkerülésének. A legtöbb ember kinövi az ételallergiáját, annak ellenére, hogy a földimogyoró, a csonthéjasok, a hal és a rákfélék általában egy életen át tartó allergiáknak számítanak. A kutatások folyamatosak ezen a területen és folyamatos az előrelépés.

Abbahagyjam azon ételek evését, amire úgy gondolom, hogy allergiás vagyok?

Egy étel elhagyása a táplálkozásból egy kiegyensúlyozatlan táplálkozáshoz vezethet, ami más egészségügyi gondokat okozhat. Kérje orvosa segítségét mielőtt jelentős változásokat iktat be a táplálkozásába.

Mi a legjobb kezelési módja az ételallergiás reakcióknak?
 
Az epinephrine, amit adrenalinnak is hívnak, egy választható gyógyszer, ami segít kontrollálni a komoly reakciókat. Vénnyel kapható, mint önmagunkba fecskendező készülék (EpiPen® vagy Twinject®).
 
Mi a különbség az ételallergia és az intolerancia között?

Sokan azt gondolják, hogy ez a két fogalom ugyanazt takarja, de ez nem így van. Az intolerancia egy ártalmas étel által kiváltott reakció, amibe nem tartozik bele az immunrendszer. A laktóz-intolerancia egy példa rá. Azokból, akik laktózérzékenyek, hiányzik egy enzim, ami ahhoz kell, hogy lebontsa a tejcukrot. Ha az ember tejterméket eszik, olyan tünetek léphetnek fel, mint például gáz, duzzanat és hasi fájdalom.

Az ételallergia akkor lép fel, amikor az immunrendszer reagál egy bizonyos ételre. A leggyakoribb reakciója az immunrendszernek az, amikor a test immunoglobulin E (IgE) antitesteket gyárt az étel hatására. Amikor ezek az IgE antitestek reagálnak az étellel, hisztamin és más kémiai anyagok szabadulnak el, ezzel kiütéseket, asztmát vagy más tüneteit okozva az allergiás reakcióknak.

 Címkék: ételallergia, enzimek, táplálkozás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!