Mi a legjobb kezelési módja az ételallergiának?
Az allergiát okozó étel szigorú elkerülése az egyetlen módja az allergiás reakció elkerülésére. Az ételek hozzávalóinak elolvasása a kulcsa a reakció elkerülésének. Ha egy terméken nem található címke, akkor egy ételallergiásnak nem kellene megennie azt. Ha kételkedik az étel biztonságában, hívja fel a forgalmazót több információért.
Van gyógymód az ételallergiákra?
Egyenlőre nem létezik olyan gyógyszer, ami kigyógyít az ételallergiából. A szigorú elkerülés az egyetlen módja a reakció elkerülésének. A legtöbb ember kinövi az ételallergiáját, annak ellenére, hogy a földimogyoró, a csonthéjasok, a hal és a rákfélék általában egy életen át tartó allergiáknak számítanak. A kutatások folyamatosak ezen a területen és folyamatos az előrelépés.
Abbahagyjam azon ételek evését, amire úgy gondolom, hogy allergiás vagyok?
Egy étel elhagyása a táplálkozásból egy kiegyensúlyozatlan táplálkozáshoz vezethet, ami más egészségügyi gondokat okozhat. Kérje orvosa segítségét mielőtt jelentős változásokat iktat be a táplálkozásába.
Mi a legjobb kezelési módja az ételallergiás reakcióknak?
Az epinephrine, amit adrenalinnak is hívnak, egy választható gyógyszer, ami segít kontrollálni a komoly reakciókat. Vénnyel kapható, mint önmagunkba fecskendező készülék (EpiPen® vagy Twinject®).
Mi a különbség az ételallergia és az intolerancia között?
Sokan azt gondolják, hogy ez a két fogalom ugyanazt takarja, de ez nem így van. Az intolerancia egy ártalmas étel által kiváltott reakció, amibe nem tartozik bele az immunrendszer. A laktóz-intolerancia egy példa rá. Azokból, akik laktózérzékenyek, hiányzik egy enzim, ami ahhoz kell, hogy lebontsa a tejcukrot. Ha az ember tejterméket eszik, olyan tünetek léphetnek fel, mint például gáz, duzzanat és hasi fájdalom.
Az ételallergia akkor lép fel, amikor az immunrendszer reagál egy bizonyos ételre. A leggyakoribb reakciója az immunrendszernek az, amikor a test immunoglobulin E (IgE) antitesteket gyárt az étel hatására. Amikor ezek az IgE antitestek reagálnak az étellel, hisztamin és más kémiai anyagok szabadulnak el, ezzel kiütéseket, asztmát vagy más tüneteit okozva az allergiás reakcióknak.