Az egerekből hiányzó energia-szabályozó gén elhízást és inzulinrezisztenciát okoz

Amerikai tudósok egy csoportja arra jött rá, hogy ha az egerekből egy gén hiányzik – az a gén, amely azokat az enzimeket kontrollálja, amelyek a sejtek energiatermelését szabályozzák -, akkor az egerek elhíznak és inzulinrezisztensekké válnak, még abban az esetben is, ha kevesebbet esznek és rendszeresen mozognak.

A lefolytatott kutatásban Amerika különböző kutatóközpontjainak 26 kutatómunkatársa vett részt, a kutatás vezetője pedig egy rákkutató központ orvosa volt.

A kutatás vezetője szerint a genetikailag módosult egér, amelyet ők úgy tenyésztettek ki, hogy eleve hiányzott egy fehérje belőle, amelyet „Ras 2 kináz szupresszor” (angol rövidítése: KSR2) fehérjének neveznek a tudósok, igen érdekesnek mutatkozott, mivel az egér kevesebbet evett és aktívabb volt, mint társai, mégis elhízott.

Az egerekkel folytatott kísérleteik során a kutatócsoport kimutatta, hogy a KSR2 fehérje interakcióba lép és egyben kontrollálja is az AMPK (adenozin-monofoszfát-kináz) enzimet, azt az enzimet, amely segít az energia generálásában és egyben meg is akadályozza a létrejött energia tárolását. Abban az esetben, ha az egerek szervezetéből hiányzott a KSR2 fehérje, az AMPK enzim nem tudta megfelelően ellátni a feladatát és emiatt a felnőtt egerek elhíztak.

A kutatásvezető szerint ez arra mutat rá, hogy a KSR2 fehérje nélküli egerek igen hatékonyak az energia konzerválásában, és egyben azt a tényt is feltárja, hogy az AMPK enzim bevonásával létrejött energia metabolizmusban a KSR2 fehérje nem várt szerepet játszik. Az elhízás mögött másodlagosan, mint ok, általában ott rejlik az inzulinrezisztencia is, az orvosok ezt elhízott emberek körében is gyakran megtapasztalják.

A kutatók arról egyelőre nem beszélhetnek, hogy a KSR2 fehérje az emberek inzulinrezisztenciájára is hatással van, bár az ismert dolog, hogy az egyik, cukorbetegség kezelésére széles körben felírt gyógyszerről feltételezik, hogy indirekt módon aktiválja az AMPK enzimet, amely aztán a glükózfelvételt segíti elő. A kutatócsoport most további, részletesebb vizsgálatokat folytat azzal kapcsolatosan, hogy a KSR fehérjék hogyan hatnak kövérség esetén az anyagcserére, az inzulin tevékenységére és a rákos tumorokra.

A frissen lefolytatott kutatás arra is rávilágított, hogy az a mód, ahogyan a rákos sejtek változnak és ahogyan a glükózt anyagcseréjük segítségével átváltoztatják, kulcsfontosságú a tumorok fejlődése és túlélőképessége szempontjából. A kutatásvezető az alábbiakat magyarázta: „Előzetes vizsgálataink azt sugallják, a KSR2 fehérje és egy kapcsolódó gén, a KSR1, kritikus szerepet játszanak annak meghatározásában, hogy egyes tumorsejtek hogyan alakítják át a cukrot. Meggyőződésünk, hogy a rákos sejtek metabolizmusának mélyebb megértése megnyitja számunkra azt az utat, amely a jobb rákkezelési terápiák kifejlesztéséhez vezet.”



Címkék: gén, gének, genetika, enzimek
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2025 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!