Az elsődleges jóindulatú tüdőtumorok

Az elsődlegesen kialakuló jóindulatú tüdődaganatok 30 %-a bizonyul később rosszindulatúnak. A jóindulatú tüdőtumorok a tüdőszerkezetből kialakuló neoplazma léziók heterogén csoportja. Magukban foglalják a hörgőmirigy daganatokat, a hamartomákat és a ritka neoplazmákat (pl. fibromák, lipomák, leiomyomák, haemangiómák, stb.)

A jóindulatú tüdődaganatok nem jelentenek nagy veszélyt az egészségre, azonban komplikációk felléphetnek, mégpedig akkor, ha a daganat akadályt képez és a beteg fogékonnyá válik a tüdőgyulladásra, a vér felköhögésére és a csökkent tüdőtérfogat kialakulására. A jóindulatú tumorok az elsődleges tüdőtumorok mindössze 2-5 %-át teszik ki, és a tüdőben keletkező csomók alig 15 %-a jóindulatú tüdőtumor. Férfiak körében jóval gyakoribb, mint nőknél. A jóindulatú tumor kialakulásának oka nem ismert.

A jóindulatú tüdőtumoroknak többféle osztályozása létezik, a feltételezett keletkezési hely szerint az alábbiak lehetnek:

  • Ismeretlen eredetű (hamartoma, teratoma)

  • Hámszövet eredetű (papilloma, polipok)

  • Mezodermális – középső csíralemezből kialakuló (fibroma, lipoma, leiomyoma, chondroma)

  • Egyéb (xanthoma, amyloid)

Az adenomák és a hamartomák alkotják a jóindulatú tumorok legnagyobb csoportját.

Hamartoma

A hamartoma (chondroadenoma) általában felnőtteknél fordul elő. Elsősorban a tüdő perifériás területein jelentkezik.

Hörgő adenoma

A jóindulatú tüdődaganatok közel 50 %-át teszik ki. Maga a megnevezés azonban alacsony stádiumú rosszindulatú daganatra is használatos, mint pl. adenocisztás karcinóma.

Nyákos mirigy adenoma

Kizárólag jóindulatú hörgő adenoma. Szövettanilag az oszlopos sejtekből alakul ki.

A jóindulatú daganatok diagnosztizálása után mindig szükség van biopsziára is, hogy szövettani elemzéssel elkerülhető legyen a potenciálisan rosszindulatú daganat félrediagnosztizálása. Előfordulhat azonban a biopszia kontraindikációja, pl. vérzési hajlam esetén.


A légzőrendszer daganatos megbetegedései


Címkék: daganat, tumor, rák, tüdő, légzés
#1
ftm - 2013.03.19 19:19
tüdőembolia, visszavezethető valamilyen daganat eredetű betegségre ?
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!