Az első trimeszter jellemzői

A magzat normális fejlődése szempontjából az első és egészséges (!) trimeszter kritikus fontossággal bír. Bár a kismamán ez még nem látszik, de belül a méhben a magzat minden testszerve és testrendszere folyamatosan fejlődik.

Az embrió betapad a méhnyálkahártyába és ilyenkor néhány új szerv alakul ki:

  • Magzatvíz tömlő: A magzatvízzel teli tömlő, vagy hólyag veszi körül a magzatot a terhesség egész ideje alatt. A magzatvíz folyékony, amelyet a magzat maga és az amnion (magzatburok, amely a placenta – méhlepény – magzat felőli oldalát fedi) termel. A magzatvíz védi meg a magzatot a sérülésektől és segít a magzat testhőmérsékletének szabályozásában.

  • Placenta, vagy méhlepény: A méhlepény egy szerv, amelynek formája egy lapos kekszhez hasonlít és csak a terhesség ideje alatt növekszik. A méh falához csatlakozik apró bolyhos nyúlványokkal. A magzat vérerei a köldökzsinórból ezekbe a bolyhokba nőnek bele, ahol az anyagcsere zajlik (táplálékfelvétel és salakanyag-leadás) az anya vérkeringéséhez csatlakozva. A magzat vérereit az anya vérereitől egy vékony hártya választja el.

  • Köldökzsinór: Egy zsinórszerű vezeték, amely a magzatot a méhlepényhez köti. A köldökzsinór két artériát tartalmaz és egy vénát, amelyek oxigént szállítanak és táplálékot a magzatnak, valamint elszállítják a keletkezett salakanyagokat a magzatból.

Az első trimeszter során tehát mind az anya teste, mind a magzat gyorsan változnak. Egészséges és fontos is, hogy a várandós nő ilyenkor ún. Kegel-gyakorlatokat (speciális intimtorna) végezzen, amelyek segítenek a hüvely és a perineum (gát) izmainak tónusát erősíteni, ezzel mintegy előkészítve a szülés könnyű és gyors lefolyását.
 
 
 
 
Címkék: terhesség, első trimeszter, magzat, kismama
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!