Az első trimeszter eseményei a kismama szempontjából

Az első, szülés előtti vizsgálat a legalaposabb, amelyet a nőgyógyász elvégez, és/vagy elvégeztet.

Felveszi a komplett orvosi anamnézist, megcsinálja a fizikális vizsgálatokat, bizonyos teszteket és eljárásokat, amelyek azt célozzák, hogy az embrió és az anya kezdeti egészségi állapotát felmérje:

 • Az anya személyes orvosi hátterével kapcsolatos információk magukban foglalják:

→ A terhességet megelőző és a jelenlegi egészségügyi állapot kikérdezéses felmérését (pl. diabetes, magas vérnyomás, vérzékenység, allergia fennállnak-e).

→ A jelenleg szedett gyógyszerek (vényköteles, vagy vény nélküli) esetleges listáját.

→ A korábban történt sebészeti beavatkozásokat.

 • Az anyai és az apai családi ág egészségügyi hátterének felmérését, beleértve az olyan betegségeket, mint pl. a diabetes, mentális retardáció, genetikai rendellenességek (Sickle-sejtes, azaz sarlósejtes vérszegénység, Tay-Sachs-szindróma).

 • Az anya személyes nőgyógyászati és szülészeti hátterét, beleértve a korábbi terhességeket, vetéléseket, szüléseket, a menstruáció ciklikusságát stb.

 • Az orvos útmutatásokkal is szolgál: a helyes étrenddel és a táplálkozással, a rendszeres kismama tornával kapcsolatosan ad információkat, felhívja az alkoholfogyasztás, a drog- és dohány használat veszélyeire a terhes nő figyelmét, de szó esik a házaspár otthoni családi életéről is, esetleges erőszak (férj részéről) előfordulásáról is.

 • Kismedencei vizsgálatra a következő okok miatt kerülhet sor:

→ A méh pozíciójának és méretének feljegyzése,

→ Az embrió „korának” megállapítása,

→ A kismedencei csont méretének és szerkezetének ellenőrzése,

Pap-teszt elvégeztetéséhez citológiai kenetvétel.

 • Laboratóriumi tesztek:

→ Vizeletteszt (baktérium, cukor és fehérje ellenőrzés),

→ Vérteszt (vércsoport meghatározás céljából).

Minden terhes nőt ellenőrizni kell RH-faktor miatt, már a terhesség korai heteiben. A vérteszt eredménye mutathat összeférhetetlenséget az RH faktorok miatt: az anya RH negatív, az apa RH pozitív és a magzat pedig RH pozitív. Ilyenkor az anya szervezete antitesteket kezdhet termelni az RH pozitív magzattal szemben, amely a magzat vészes és vashiányos vérszegénységéhez vezethet. Az RH-faktor összeférhetetlenségi problémák megfelelő orvosi kezelést kívánnak meg, annak érdekében, hogy az anya szervezetében a terhesség alatt ne fejlődjenek ki RH antitestek.

→ Vérminta elemzés betegségek kiszűrése céljából, pl. rubeola fertőzés.

 • Genetikai tesztek: örökletes betegségek kiszűrése miatt (pl. sarlósejtes vérszegénység, Down-kór stb.)

 • Általános hüvelyellenőrzés: szexuálisan terjedő fertőzések nem állnak-e fenn, stb.


Az első terhességi orvosi vizsgálat egyszersmind egy alkalom is arra, hogy a kismama és a leendő apa kérdéseket tegyenek fel a nőgyógyásznak, megbeszéljenek bármilyen felmerülő kérdést, amely a terhességgel kapcsolatos.

Az anya szervezete is megváltozik az első trimeszter alatt:

 • Az emlőmirigyek megnőnek, ami a mellek duzzadását okozza, valamint puhábbá is válik mindkét emlő, mintegy előkészülve a szoptatásra. Mindezek a megnövekedett ösztrogén és progeszteron hormonszint miatt következnek be. (Ilyenkor fontos, hogy a kismama ún. támasztó melltartót viseljen.)

 • A mellbimbók udvara megnagyobbodik, sötétebb színűvé válik és sok apró kis Montgomery-mirigy borítja be, ami nem más, mint a megnagyobbodott izzadtságmirigyek.

 • A kismama melleiben lévő vénák a mell felszínén láthatóvá válnak.

 • A méh folyamatosan nőni kezd és nyomni kezdi a nő húgyhólyagját, ezzel gyakori vizelésre késztetve őt.

 • Részben a női hormon többlet miatt, a terhes nő hangulatváltozásokat tapasztalhat, amelyek a premenstruációs szindrómához hasonlítanak. (Ingerlékenység, hangulati labilitás stb.).

 • A női hormonok többlete, amely segít a terhesség fenntartásában és kihordásában, ugyanakkor ún. reggeli rosszulléteket okoz, hányingerrel és néha hányással kísérve. Ez a reggeli rosszullét azonban nemcsak reggel jelentkezhet és ritkábban jelentkezik, ha a kismama és a magzat „jól táplálkozik”.

 • Székrekedés is jelentkezhet, mivel a növekvő magzat nyomja az anyai végbelet és a beleket.

 • A bélfal izmainak összehúzódása, amely a bevitt táplálék emésztőrendszerben történő előremozgását segíti, lelassul, mivel a progeszteron-szint emelkedése ilyen hatást fejt ki. Ez aztán gyomorégéssel, a belekben gázképződéssel, emésztési zavarokkal és székrekedéssel járhat.

 • A kismama addig viselt ruhái a csípő és a mell tájékán szorossá válnak, mivel az altest mérete növekedni kezd, azért, hogy a növekvő magzatnak helyet tudjon adni.

 • Számos nő gyakorta fáradtságot, kimerültséget tapasztal a fokozott fizikai és érzelmi igénybevétel miatt a terhesség során.

 • A terhesség kezdetétől a végéig az anya szív nagysága kb. 40-50 %-kal megnövekszik, és a teljesítménye is nagyobb lesz. Ez a nagyobb szívteljesítmény magasabb pulzusszámot idéz elő a terhesség folyamán. A szív teljesítményének növekedésére azért van szükség, hogy a magzat miatt a méh megnőtt vérigényét az anyai szervezet ki tudja elégíteni.

 
 

 

Az első trimeszter jellemzői

 
 
 
 
Címkék: terhesség, első trimeszter, magzat, kismama
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!