Az egészségre pozitív hatással van, ha valaki zöld terület mellett él

Egy frissen publikált kutatás adatai szerint azok az emberek, akik zöldövezetben élnek, sokkal kevésbé szoronganak, kevésbé érinti őket a depresszió és sokkal jobb általános egészségnek örvendenek, mint azok, akik sűrűn lakott városokban élnek.

A kutatás eredményei a Hollandia területén véletlenszerűen kiválasztott 95 db, háziorvosi praxist folytató rendelőben lefolytatott vizsgálatokon alapulnak, közel 350 ezer ember részvételével.

Ehhez előbb a kutatásban részt vett orvosok kiértékelték a zöldterületek százalékos nagyságát a saját otthonaiktól számított 1-3 kilométeres sugarú körzeten belül, a háztartások postai irányítószámait felhasználva. Átlagban az orvosok otthonaitól számított 1 kilométeres sugarú körben lakó emberek – akiknek egészségügyi adatait elemezték a kutatás során - 42 százaléknyi zöld felületet élvezhetnek, míg az orvosok otthonaitól számított 3 kilométeres sugarú körben lakók már 61 százaléknyi zöld felület nyújtotta egészségi előnyöket élvezhetnek.

Nyilvánvaló volt, hogy a vizsgálatba bevont emberek lakóotthonaitól számított 1 kilométeres sugarú körben található zöldterület van a legnagyobb kihatással mind az egészségre, mind a betegségekre.

Az emberek betegségeit 24 különböző fajta betegségcsoportba sorolták, mely betegségcsoportokból 15 az alábbiak szerint kerül kategorizálásra: szív- és érrendszeri betegségek, a vázizomzat rendellenességei, légzési zavarok, neurológiai rendellenességek, emésztési zavarok és különböző vegyes panaszok. Ezek éves előfordulási aránya jelentősen alacsonyabb volt azok között a vizsgált betegek között, akik minél nagyobb százalékos arányú zöld terület közvetlen közelében élnek.

A kölcsönhatás különösen a mentális egészség/betegség tekintetében volt szembetűnő!

Az összefüggés azoknak az esetében mutatkozott meg a legjobban, akik nagyon sok szabadidőt töltenek el az őket körülvevő zöld területeken, mint például a gyermekek és azok az emberek, akiknek iskolai végzettsége és jövedelme alacsony, valamint a 45-65 év közötti emberek is. Nem teljesen tisztázott azonban, hogy a zöld terület megléte hogyan hat az egészségre. A kutatással kapcsolatos tanulmány orvos szerzői úgy gondolják, hogy a levegő minősége, valamint a relaxációs lehetőségek, a stressztől való megszabadulás, a szocializáció és a testgyakorlatok vannak hatással az egészségre.

A tanulmány befejezésében azt írják: „Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a lakókörnyezetben lévő zöld felület egészségre gyakorolt hatása nem lebecsülendő.” Ehhez még hozzátették a következőket is: nagyon sok betegség és rendellenesség, amelyekre a zöld felület kifejezetten pozitív hatással van, igen széles körű és kezelésük költséges.Címkék: egészség, zöld terület, szabadtér
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!