Az Ecstasy diszkó-drog használóinak nagyobb az alvási apnoe szindróma kockázatuk

Az elterjedt diszkó-drog, az Ecstasy növeli az alvási apnoe kialakulásának kockázatát – mutatnak rá amerikai kutatók.

A Johns Hopkins Orvostudományi egyetem egyik munkatársa, a kutatás vezetője szerint azoknak a fiataloknak és felnőtteknek, akik Ecstasy diszkó-drogot használnak, tudniuk kell, hogy a szer károsítja az agy idegsejtjeit és azonnali és veszélyes problémákat okoz, mint amilyen az alvási apnoe is. (Az Ecstasy hatóanyaga: 3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetamin, angol rövidítése: MDMA, hatása abban mutatkozik, hogy csökkenti az érintett gátlásait és fáradtságát, javítja a hangulatát, melynek eredményeképpen használata akár halálhoz is vezethet. Az alvási apnoe alvás közbeni légzéskimaradást jelent, melyben az oxigénhiány életveszélyes állapotot is okozhat.)

A kutatás vezetője és munkatársai 71 emberen végeztek el alvásteszteket, akik rendszeresen Ecstasy drogot használtak és 62 olyan emberen is, akik soha életükben nem használták ezt az illegális drogot. Az Ecstasy droghasználók körében az alvási apnoe előfordulása nyolcszorosa volt a drogot nem használókhoz viszonyítva. Az enyhe alvási apnoe arány mintkét csoportban hasonló volt (21 % az Ecstasy-t használók körében és 27 % a nem-használók körében), de csak az Ecstasy-t használó emberek körében jelentkezett a mérsékelt (13 %-nál), vagy a súlyos (1 %) alvási apnoe.

Minél tovább használt valaki a résztvevők közül Ecstasy-t, annál gyakoribb volt nála az alvási apnoe epizódok előfordulása. Köztudott, hogy az alvási apnoe leggyakoribb oki tényezője a kövérség, azonban az Ecstasy droghasználat nagyobb kockázatot jelent a kövérségnél is.

A kutatóorvosok szerint ez az összefüggés azzal magyarázható, hogy az Ecstasy drog károsítja a serotonin-hoz kapcsolódó idegsejteket. A serotonin egy kémiai hírvivő anyag az agyban, amelynek szerepe van az alvásszabályozásban és az alvás alatti légzésben is, a többi fontos funkciója mellett. Az alvási apnoe önmagában is veszélyes, de az Ecstasy drogot rendszeresen használó emberek gondolkodási zavarához is hozzájárul, mivel a krónikus alvás közbeni légzéskimaradás negatív hatással van az érintett személy szervezetének napközbeni funkcionálására.


Címkék: alvási apnoe, alvászavar, ecstasy, drog
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!