Mik
is azok az antioxidánsok?
Bizonyos antioxidánsokat maga a szervezet termel, a többit
a táplálkozással juttathatjuk be. Ezek az
anyagok segítik a szervezetet abban, hogy megszabaduljon a
szabad gyököktől (az oxigén származékai,
mely a sejtek által használt alap-molekula), melyek
túlsúlya ártalmas a sejtekre, és többek
között meggyorsítja az öregedési
folyamatot, valamint elősegíti a krónikus betegségek
kialakulását (rák, szív-és
érrendszeri betegségek).
Az antioxidánsok megelőzik a krónikus
betegségek kialakulását
A fenti kijelentést tanulmányok bizonyítják,
melyek kimutatják, hogy azok a személyek, akik a
legkevesebb antioxidánst viszik be a szervezetükbe (és
ily módon nem kötik le megfelelően a szabad gyököket),
jobban ki vannak téve a rákos megbetegedéseknek,
valamint a szív-és érrendszeri betegségeknek.
Ugyanakkor olyan tanulmány nem létezik, mely kimutatná,
hogy antioxidáns-tartalmú táplálék-kiegészítők
nagy mennyiségben történő bevitelével fel
lehet venni a küzdelmet a krónikus betegségekkel.
Az ilyen mértékű antioxidáns-mennyiségek
inkább ártalmasnak bizonyulhatnak.
Másképpen fogalmazva, a táplálék-kiegészítőkkel
történő antioxidáns-pótlás csak
ritkán szükséges. A megfelelő antioxidáns-forrást
és a kellő mennyiséget táplálkozásunk
biztosítja.
A
megfelelő antioxidáns-mennyiség
Példaképpen bemutatjuk a híres SUVIMAX tanulmány
eredményeit, mely az antioxidánsok étkezési
mennyiségeit tesztelte. A legmagasabb bevitelek a rák
kockázatát 30%-kal csökkentették.
Ugyanakkor ezt az eredményt csak a férfiaknál
figyelték meg.
Mivel magyarázható ez a jelenség? A nők
átlagban több gyümölcsöt és
zöldséget esznek, mint a férfiak, és már
eleve jobb állapotban vannak az antioxidánsokat
tekintve. Ennek volt az az eredménye, hogy számukra nem
hozott további előnyöket antioxidáns-bevitelük
növelése, a férfiakkal ellentétben, akik
ily módon pótolni tudták ilyen irányú
hiányukat. Ez az egyszerű korrekció ezért náluk
rögtön meglátszott a rák kockázatának
csökkenésében.
Mit együnk a megfelelő mennyiségű
antioxidáns beviteléhez?
Karotinoidok (béta-karotin, likopen) : sárga színű
gyümölcsöket és zöldségeket,
vérnarancsot.
C vitamin: gyümölcsöket és zöldségeket.
E vitamin: gyümölcsöket, növényi olajokat.
Szelénium és cink: húst, halat, teljes őrlésű
gabonatermékeket.
Polifenolok (fenolsavak, falvonoidok): gyümölcsöket,
zöldségeket, teát, kávét,
csokoládét, bort.