Az akut és a krónikus leukémia kezelése


Akut leukémia kezelése

Annak ellenére, hogy sokkal agresszívabb, mint a krónikus leukémia, kezelése sokkal könnyebb. Kemoterápiát és néhány más gyógyszert is használnak hozzá. Nagyon ritka esetekben válik szükségessé csontvelő, vagy szöveti őssejt transzplantáció.


Prognózisa

Gyermekek esetén az ALL ( akut lymphoblastos leukémia) gyógyulási kilátásai rendszerint jók. Kb. 80 %-os a teljes gyógyulás aránya. Felnőttek esetében az ALL gyógyulása sokkal kevésbé ígéretes: mindössze 40 %-uk épül fel teljesen.

AML ( akut myeloblastos leukémia) esetén a gyógyulási esélyek változatosak, mivel az AML-nek számtalan altípusa van, s ezek közül egyik nagyobb kihívást jelent a gyógyítási folyamatokban, mint a másik. Néhány AML típus gyógyulási aránya 75 %-os, de a többieké csak 20 % körül van. Fiatalok általában sikeresebben gyógyulnak, mint az idősebb korosztály.


Krónikus leukémia kezelése

A diagnózis felállítása után a CLL (krónikus lymphoid leukémia) leukémia esetén azonnal meg kell állapítani a rák stádiumát. 4 stádiuma van, a kezelés stádiumfüggő, de figyelembe kell venni a beteg korát és általános egészségi állapotát is. Az I. és II. stádiumban a megfigyelés, vagy a kemoterápia alkalmazása a szokásos kezelési eljárás. A III. és IV. stádiumban intenzív kemoterápiára, vagy többszörös kemoterápiára is szükség lehet. Néhány betegnek ezeken felül pedig csontvelő transzplantációra is. CML (

krónikus myeloid leukémia) leukémia standard terápiája, különösen a betegség korai stádiumában, az Imatinib nevű gyógyszer. A betegség stádiumától függ a csontvelő transzplantáció szükségessége.


Prognózisa

 CLL: A betegek e rákbetegségben átlagosan 9 évet élnek a diagnózis megállapítása után, de előfordult már 35 éves túlélés is. Az I. és II. stádium esetén a kemoterápiával kezelt betegek 70 %-ánál fordul elő remisszió (kiújulás).

CML: A betegek túlélési aránya függ életkoruktól, a betegség stádiumától és az alkalmazott terápiától is. A csontvelő átültetést kapott, 40 évesnél fiatalabb betegek általában a kezelések után még 3 évet élnek. Mindössze 15-25 %-uk él 5 évnél tovább, ha nem részesültek csontvelő transzplantációban. Ritkán, de előfordul 20 éves túlélés is. Az Imatinib gyógyszerrel kezelt betegek túlélési aránya, az egyelőre még csak néhány éves tapasztalati idő ellenére is, azt mutatja, hogy jelentősen javítja a gyógyszer a túlélési rátát.

Keringési rendszer daganatos megbetegedései

Címkék: leukémia, vér, vérsejt, daganat, rák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!