Az agyalapi mirigy jóindulatú daganatainak fajtái

A prolactint termelő hipofízis adenoma: A prolactinoma

A prolactinoma a hipofízis prolactin-termelő sejtjeinek jóindulatú daganata. A prolactinoma túltermeli a prolactint (hyperprolactinemia), ami egyúttal az LH és FSH hormonok elválasztódásának csökkenésével jár együtt, amelyek a szervezet ösztrogén és tesztoszteron hormonjainak termelődését stimulálják.

A prolactint túltermelő macroadenomák fele férfiaknál fordul elő, alacsony tesztoszteron szintet produkál, egyben a beteg elveszíti szexuális érdeklődését, a férfias jelleg csökken (haj, izom, csökkent libidó, impotencia, heresorvadás, emlőnövekedés, spermatermelés csökkenés).

A microadenomák több, mint fele tartalmaz prolactint. Prolactinoma főként fiatal nőknél fordul elő, amelynek következtében elmarad az ovuláció, csökken az ösztrogénszint, kimaradhat a menstruáció. Kezeletlen prolactinoma meddőséghez és vaksághoz is vezethet.

A növekedési hormont termelő hipofízis adenoma: A somatotrop adenoma

A növekedési hormon többletelválasztása drámai eredményeket okoz. Gyermek-, illetve serdülőkorban, amikor a csontok növekedési zónái még nem zártak, a hormontúltermelődés következtében óriásnövés (gigantizmus) alakul ki. A végtagok jelentősen megnyúlnak, de a csontok nem deformálódnak. Felnőttkorban a csontok növekedési zónája már zárt, ezért nem fokozott növekedés, hanem csontdeformáció alakul ki. Növekszik a kéz, a láb és a fej mérete. Jellegzetes tünetek, hogy megnő a cipő- és a kalapméret, szorít a gyűrű, az arcvonások eldurvulnak. A nemi működésben zavarok alakulhatnak ki, csontfájdalmak és az izomerő csökkenése jöhet létre.

Az ACTH-t termelő hipofízis adenoma: A kortikotrop adenoma

A mellékvese kéregállományára ható hormont (corticotropin) túltermelő kortikotrop adenoma Cushing-kórt okoz. Jellemzői: hasra lokalizálódó elhízás, „holdvilág arc”, bíborszínű striák, testszerte lilás foltok megjelenése, myopathia, pszichiátriai zavarok. Előfordul még kísérő tünetként cukorbetegség, artériás hypertensio, szürkehályog, glaukoma és csontritkulás.

Az agyalapi mirigy jóindulatú daganatai
Címkék: Agyalapi mirigy, hypophysis, daganat, tumor, agy, idegrendszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!