Ausztráliában az „E-Egészség” internetes eszköz segítségével próbálják a férfiak halálozási arányát csökkenteni

Jelenleg Ausztráliában minden órában 5 férfi hal meg olyan, potenciálisan megelőzhető betegségben, amelyet nem fedeztek fel elég korán, és e megdöbbentő szám ellenére a férfiak még mindig vonakodva mennek a háziorvosukhoz.

Ausztráliában a „Háziorvosok Királyi Ausztrál Kollégiuma” (angol rövidítése: RACGP) kifejlesztett egy „M5 Projekt” elnevezésű programot, amely a férfiak egészségvédelmét célozza meg. Dr. Ronald McCoy, a Projekt testületi tagja azt reméli, hogy az új, „E-egészség” rendszer segíthet a férfiak megelőzhető betegségeit idejekorán felfedezni, és a férfiak egészségi állapota szempontjából kétségkívül jobb kimenet elérését biztosítani.

A fenti problémával kapcsolatosan Dr. McCoy véleménye az alábbi:

„A férfiak körében magasabb a halálozási ráta, mint a nők között, ha rákról, szívbetegségről, stroke-ról, cukorbetegségről, légzőszervi betegségekről és a mentális egészség problémáiról van szó, beleértve az öngyilkosságokat és a közlekedési baleseteket is. E betegségek közül nagyon sok megelőzhető lenne. A férfiak azonban jóval később jelennek meg egészségi problémáikkal a háziorvosoknál, ritkábban keresik fel az orvosukat, mint a nők, továbbá rövidebb ideig konzultálnak velük, és sokkal kevésbé valószínű, hogy a megelőző szűrővizsgálatokra bejelentkeznek.

Egy darab elektronikus adatfelvétellel azonban a betegről olyan átfogó kórtörténetet építhetünk fel, amely alapján a háziorvosok képesek lesznek a betegek mindenkori állapotát megbecsülni. Ez azt jelenti, hogy nem számít, mikor keresik fel orvosukat a férfiak, a háziorvos ellenőrizni tudja például, hogy milyen rég volt a betege koleszterinszint mérésen, mikor ellenőriztette vérnyomását, és mikor beszélt a beteggel utoljára bármilyen olyan jelentős életmód változtatási kérdésről, amely a páciens egészsége szempontjából szükséges lenne.

Ennek óriási jelentősége lesz a férfiak egészsége és mindennapi jóléte szempontjából, de véget vethet a szűrővizsgálatok és az eljárások megismétlése iránti igénynek is, és azt az időt is le fogja csökkenteni, amelyet egy férfinak az orvosi klinikán kell töltenie, ami a férfiak számára igen fontos tényező, tekintve, hogy ez is egy olyan ok, ami miatt távol tartják magukat az orvosi vizsgálatoktól.

„Az „E-egészség” rendszer megkönnyíti a proaktív, megelőző egészségügyi méréseket is, ami viszont jelentősen javítani fogja a kezelések végeredményét. Az elektronikusan tárolt adatok hatalmas előnyt fognak számunkra jelenteni, és közösen más elektronikus rendszerekkel a férfiak egészsége szempontjából ahhoz a legnagyobb „nyereséghez” vezethetnek, amit eddig még sosem láttunk.”

A Nemzeti E-Egészségügyi Átmenet Hatóság (angol rövidítése: NEHTA) Ausztráliában vezető szerepet tölt be azok között a szervezetek között, amelyek az „E-Egészség” program nemzeti vízióját támogatják, és amely biztosítani szándékozik azt, hogy a háziorvosok betegeik részére a legmagasabb ellátási színvonalat nyújtsák. A NEHTA munkáját a RACGP azzal kapcsolatosan is segíti, hogy melyek azok a dolgok, amelyek ésszerűek, hasznosak és használhatóak lehetnek az E-Egészség területén a háziorvosok számára.

A RACGP nemrég tette közzé új online egészségügyi eszközét, az „M5 Egészség Online”-t, amely lehetővé teszi a férfiak számára, hogy az internet segítségével személyre szóló egészségügyi ellenőrzést végezzenek, majd ezt követően hozzá tudnak férni egy olyan rendkívül racionális és praktikus tanácshoz, amely abban segíti őket, hogy hova forduljanak és mit tegyenek, ha életmódjuk megváltozik.


Címkék: online, internet, elektronikus, szűrővizsgálat, háziorvos, nyílvántartás, storke, cukorbetegség, szív, rák, férfiak
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!