Anyajegyek (naevusok)

Az anyajegyek gyakran már a magzati korban kialakulnak, erre utal magyar és latin nevük (naevus). A szövetre nem jellemző atípusos sejteket, amelyek felépítésükben szerepet játszanak, névusz (naevus) sejteknek nevezzük. Mechanikai, vagy egyéb külső hatásra rosszindulatúvá válhatnak, ezért ha egy anyajegy hirtelen megnagyobbodik, nedvedzeni vagy vérezni kezd, azonnal szakorvost kell felkeresni.

A festékes anyajegyek a bőr színénél sötétebbek. A kis festékes anyajegy (lencsefolt, lentigo) a bőrből nem kiemelkedő, névusz sejteket nem tartalmazó, éles határvonalú anyajegy. A nagy festékes anyajegy borsó nagyságú, vagy ennél nagyobb, akár több centiméter átmérőjű, a bőrből nem kiemelkedő anyajegy, amelynek két fajtája van. A világos festékes anyajegy legfeljebb tejeskávé színű, a sötét festékes anyajegy barna, esetleg fekete színű. Ezek az anyajegyek tartalmaznak ugyan névusz sejteket, de nem válnak rosszindulatúvá.

A szemölcs festékes anyajegy általában kölesnyi, borsónyi, a bőrből kiemelkedő, gyakran barázdált felületű anyajegy, ami rosszindulatúvá alakulhat. A szőrős festékes anyajegy különböző nagyságú és kiszőrösödésű anyajegy, ami külső behatásokra, pl. csipeszes szőreltávolításra, rosszindulatúvá válhat. Ezért a szőrszálakat legfeljebb ollóval lehet eltávolítani.

A hámeredetű anyajegyek változatos alakú és színű bőrelváltozások, amelyeket hiperkeratózis (a bőr szarurétegének túlburjánzása), akantózis (a hám tüskés rétegének sejtjei az irha felé túlbúrjánoznak), festék-felhalmozódás és az irhában szemölcsképződés kísérhet. Leggyakoribb fajtája a komedo naevus, színe gyakran megegyezik a bőr színével, de kiemelkedik a bőrfelületből és egy, vagy több fekete komedofej (mitesszer) látható benne.

A kötőszöveti eredetű anyajegyek pigmentáltak és a bőr kötőszövetében, azaz az irhában keletkeznek. A kék anyajegy az irha középső részében található, erősen pigmentált névusz sejtekből épül fel. A felső szöveti rétegek okozzák kék színét. Sajnos igen gyakran rosszindulatúvá válhat. A mongolfolt (halványkék anyajegy) jellegzetes, a keresztcsont tájékán jelentkező, már a születés után közvetlenül kialakuló, elmosódott határú, kékes-lilás folt, amely a mongoloid típusú emberekben gyakori. Magyarországon sem ritka.

 Az éranyajegyek a vérerek kóros felszaporodásából erednek.

A tűzfolt élénk vörösborszínű, esetleg szederszínű, különböző alakú folt, amely különböző testtájakon jelentkezik, például a homlokon, a tarkón vagy az arcon. Rendszerint már születéskor látható és nem múlik el, bár később némileg halványodhat. Oka az irha apró ereinek veleszületett tágulata.

A pókangióma általában az arcon piros hálózat formájában jelentkezhet. Egy központi értágulatból pókhálószerűen ágaznak szét az apró, tágult hajszálerecskék. Vannak érhiányos anyajegyek, amelyekben hiányoznak az irha felszínes hajszálerei, ezért a bőrnél valamivel halványabb színűek. Nem tévesztendők össze a festékhiánnyal.


Jóindulatú daganatok osztályozása

Címkék: Anyajegyek, naevusok, daganat, rák, tumor
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!