Angliában nem ajánlják közegészségügyi használatra az elsődleges májsejt karcinóma ellen ható Sorafenib hatóanyagot

Az Angol Egészségügyi és Klinikai Kiválóságok Nemzeti Intézete éppen november folyamán bírálja el a Sorafenib hatóanyag (a Bayer Gyógyszergyár Nexavar néven forgalmazott termékének hatóanyaga) előrehaladott elsődleges májsejt karcinóma betegségben szenvedő betegek esetében történő alkalmazását, mégpedig olyan betegek esetében, akiknél a műtéti beavatkozás, vagy a lakóhelyükön alkalmazott rákterápia sikertelen, vagy nem megfelelő volt.

A november 19-én kiadott és publikált irányelveiben azonban az Intézet (rövidítése: NICE) egyelőre nem ajánlja a Sorafenib hatóanyag széles körben, azaz közegészségügyben történő alkalmazását : a NICE Intézet még nem adott végleges irányelvet ki az angol közegészségügyet ellátó szolgálat, a NHS, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat részére.

A májsejt karcinóma az elsődleges májrák leggyakoribb formája – olyan rákbetegség, amely a májban keletkezik, nem pedig a test más részeiből történő áttétképződés útján. Az egyetlen potenciális gyógyító terápia májsejt karcinóma esetén a sebészi beavatkozás, de erre csak a betegek egy nagyon kis része alkalmas.

A NICE Intézet elnöke a következőképpen kommentálta az esetet: „Csalódottak vagyunk, amiért nem tudjuk a Sorafenib hatóanyag használatát ajánlani, de miután minden rendelkezésünkre álló bizonyítékot alaposan áttanulmányoztunk és megfontoltunk, beleértve a javasolt „páciensek általi hozzáférési tervezetet” is, mely szerint a gyártó cég minden negyedik gyógyszercsomagot ingyen adna, a Sorafenib véleményünk szerint nem nyújt elég előnyt a betegek számára ahhoz, hogy igazolja magas költségét. Nemrég változtattunk azon a hozzállásunkon, amellyel a magas költségű terápiákat elbíráltuk, melyek a beteg életét meg tudják hosszabbítani. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb költséges terápia javaslati eljárás alatt van. A Sorafenib hatóanyag elfogadását ugyanilyen hozzáállással közelítettük meg, de a Bayer gyártócég által kért magas ár egyszerűen túl sok ahhoz, hogy meggyőzzön minket arról, hogy a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat a pénzét erre kiadhatja, hiszen azt el tudja költeni sokkal értékesebb rákkezelésekre is. A gyártócégnek – a betegcsoportokkal, a szakmai társulatokkal és más konzultánsokkal együttvéve – innentől kezdve 3 hét áll a rendelkezésére, hogy átgondolja, a kiadott irányelvünk ellen fel akar-e lépni.”

Amíg a NICE Intézet ki nem adja végső irányelvét a témában, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak helyileg kell döntéseket hoznia arról, hogy finanszírozza-e a Sorafenib hatóanyaggal történő speciális kezeléseket. Bármilyen ellenbeadvány jogának fenntartásával a végső döntés és irányelv kiadása 2010. januárjában várható.

A Sorafenib hatóanyag néhány tirozin-fehérje kináz kis molekulájú gátlóanyaga. 2005. decemberében Amerikában az FDA forgalmazásra jóváhagyta, és 2006. júliusában az Európai Bizottság is megadta az engedélyt előrehaladott veserák kezelésében való felhasználására. Az előrehaladott májsejt karcinóma kezelésére csak 2007. októberében adta meg az EB az engedélyt. Az angol NICE Intézet egyelőre tehát megtagadta az engedélyt a hatóanyag NHS által széles körben, közegészségügyben történő használatára.

Becslések szerint Angliában a rákbetegek Sorafenib hatóanyagú gyógyszerrel való kezelése egy betegre számítva havonta megközelítené a 3000 GBP-t, ami nagyjából havi 900.000 Ft-nak felel meg. A Sorafenib hatóanyag Magyarországon még nincs törzskönyvezve.Címkék: Sorafenib, máj, karcinóma, rákterápia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!