Angioszarkóma kezelése

Kezelése lehet tüneti (lézer, fagyasztás, elektrokoaguláció), sugárkezelés, előrehaladottabb stádiumában citosztatikumok (sejtosztódást megállító anyag), valamint kemoterápia alkalmazására is sor kerülhet.

A máj vérereiből kialakuló angioszarkóma ritka betegség, benne jelentős szerepe van a foglalkozási eredetű betegségeknek, elsősorban a vinilkloriddal (PVC), arzénnal való folyamatos érintkezésnek.

Az éreredetű lágyszövet daganat könnyen átterjed a csontokra is, azok másodlagos daganatát okozva. Előfordulhat, hogy ugyanazon végtag több csontját is érinti a rák. Fájdalmat és végtagduzzanatot okoz, a legyengült csont könnyen reped és törik, tünetei korán és jól felismerhetőek.

Az angioszarkóma kezelése függ a daganat megjelenési helyétől és a tumor kiterjedésétől. Magában foglalja a kemoterápiát, a sebészeti beavatkozást, a sugárkezelést, vagy ezek kombinációját. A bőrön megjelenő angioszarkóma optimális kezelése nem meghatározott, kezelésük multifokális és gyorsan terjedő természetük miatt nehézkes. Radikális sebészeti beavatkozás, majd az azt követő sugárkezelés az általánosan elterjedt terápiája, azonban a tumor újból kiújulhat. Agresszív kezelési formái ellenére a bőrön megjelenő angioszarkóma prognózisa igen kedvezőtlen.


Angioszarkóma

Angioszarkóma rizikófaktorai és fajtái

Rosszindulatú daganatok szövettani osztályozás szerint

Címkék: Angioszarkóma, daganat, rák, tumor
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!