Amit eddig nem tudtunk az agy kémiájáról

Ha már megpróbált fogyókúrázni és azt gyanította, hogy a saját szervezete a fogyás ellen dolgozik, akkor valószínűleg igaza is volt – ezt állítják az amerikai Illinois-i Egyetem kutatói, akiknek a témával kapcsolatos tanulmánya az „Elhízottság” c. amerikai szakfolyóiratban nemrég jelent meg.

„Amikor a kövér emberek drasztikusan csökkentik a bevitt táplálék mennyiségét, szervezetük ellenáll a súlycsökkentési erőfeszítéseknek. Valószínűleg keményebben kell dolgozniuk és lassabban haladniuk a cél felé, azért, hogy 'túljárjanak az agy kémiájának az eszén'.” – magyarázza Gregory G. Freund, az Egyetem Orvostudományi Kollégiumának professzora, és egyben Táplálkozástudományi Divíziójának a tagja.

A professzor különösképpen hangsúlyozza figyelmeztetésében, hogy egyáltalán nem szabad a diétát egy böjt- és tisztító nappal kezdeni, mely olyan jelentős elváltozásokat indít be az immunrendszerben, melyek a súlycsökkenés ellen hatnak. „Kisebb lépésekben kezdje meg a súlycsökkentését és így is folytassa hosszabb időn keresztül.” – így szól a professzor intése.

A vizsgálat során a tudósok a rövid távú böjtölés hatásait egerek két csoportjában hasonlították össze. 12 héten keresztül az egyik egércsoport alacsony zsírtartalmú diétát követett (mindössze 10 %-os zsírtartalommal), míg a másikat magas zsírtartalmú (60 %) táplálékkal etették, és ez utóbbi csoport el is hízott. Ezt követően az egereket 24 órás böjtölésnek vetették alá. Ez idő alatt a vékonyabb egerek testsúlyuk 18 %-át elveszítették, szemben a kövér egerek mindössze 5 %-os testsúlycsökkenésével.

Freund professzor véleménye szerint a súlycsökkentésben megjelenik egy immunkomponens is, amelyről eddig nem volt az orvosoknak tudomásuk. „Adataink azt mutatják, hogy a böjtölés egy gyulladásellenes hatást indít be a sovány állatok neuro-immunrendszerében, és ezt a hatást a magas zsírtartalmú táplálkozás gátolja. Az agyi alapú kémiai elváltozások némelyike, amelyek a sovány állatoknál jelentkeznek, egyszerűen nem jelentkeznek a kövér állatok esetében.” – magyarázza tovább a professzor.

Ez a sikertelenség azért történik, mert a kövér állatok ellenállnak a gének „lefelé szabályozásának”, mely szabályozás aktiválja az interleukin-1 (IL-1) rendszert és gyulladásellenes citokinek termelésével társul. (A lefelé szabályozás – angolul: downregulation – az a folyamat, amely által egy sejt a celluláris összetevőinek a számát csökkenti - ilyen összetevő pl. a protein és az RNS -, mégpedig külső változók hatására. Ennek ellentéte a felfelé szabályozás, vagyis a sejtösszetevők számának a növelése.)

A tudósok a két egércsoport viselkedésbeli különbségeit is tanulmányozták, monitorozták, hogy mennyit mozogtak, teszteket végeztettek velük, hogy lássák az állatok tanulási és emlékező képességbeli különbségeit, és feljegyezték, vajon az állatok a depresszió, vagy a szorongás jeleit mutatják-e.

A kutatás eredménye azt sugallja, hogy egy súlycsökkentő diéta böjtöléssel, vagy csaknem böjtöléssel való indítása megváltoztathatja az agy kémiáját, mégpedig oly módon, hogy az ellenkezőleg hat a hangulatra és a motivációra, és így demoralizálja az egyén súlycsökkentő erőfeszítéseit.

„A kövér egerek egyszerűen nem mozognak annyit, mint a többi egértársuk. És nemcsak általánosságban vett csökkent mozgásról van szó, de nem is bújnak el úgy a föld alatti vacokba, ahogyan azt a normális egerek teszik, ez pedig depresszióval és szorongással társul.” – összegezte a professzor kutatásuk fontos eredményét. „Márpedig egy súlycsökkentő program lelkileg depressziós keretek között és csökkent motiváltság mellett való megkezdése nem sok jót jósol a diéta sikeressége terén.”


Címkék: böjt, fogyás, fogyókúra, agy, súlycsökkenés, immunkomponenes
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!