Amiért a stressz vonzza a megfázást


A legtöbbünk ismeri azt a tényt, hogy a stressz gyengíti immunrendszerünket.


A megfázás mindig akkor csap le, amikor túl sokat dolgozunk vagy érzelmileg túlterheltek vagyunk. A fejfájás és egyéb egészségügyi problémák is ilyenkor hajlamosak felütni a fejüket.

Az orvosok már régen bebizonyították a stressz és az egészség közti kapcsolatot, de nem tudták teljesen megmagyarázni. Egy új tanulmány viszont össze tudta kötni a stresszt a betegséggel – ebben az esetben a megfázással.

A legtöbb tanulmány a cortisol nevű hormonra koncentrált, ami akkor szabadul fel, ha feszültek vagyunk. A cortisol egyik feladata az, hogy átmenetileg gyengítse az immunrendszert, főleg a gyulladásra való reakcióját, hogy felszabadítson energiát arra, hogy a fenyegető helyzetre reagálni tudjon a test.

Az a tény, hogy a cortisol elnyomja a gyulladási reakciót, felvet egy kérdést: Azok az emberek, akik krónikus stressztől szenvednek, több cortisollal rendelkeznek. A tüsszögés, az orrfújás és a köhögés viszont a gyulladási reakciója az immunrendszernek a vírusra, nem a vírus okozza. Így a stressznek meg kellene előznie a megfázás tüneteit, nem?

Az új tanulmány kutatóinak megvan erre a válasza: A kulcs, ami befolyásolja egy ember érzékenységét a betegségekre úgy tűnik, hogy az immunrendszer érzékenysége a cortisolra, nem a cortisolszint maga. A krónikus stressz pedig csökkentheti az immunrendszer érzékenységét a hormonra, így engedve a megfázás tüneteit kibontakozni.

Címkék: stressz, megfázás, immunrendszer, betegség, gyengeség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!