Amerikában gyermekek esetében is vizsgálni fogják a terápiás hipotermia alkalmazását

Amikor a szív megáll és újraindul, a betegek életét ugyan meg lehet menteni, de gyakran maradandó agykárosodást szenvednek.

A terápiás hipotermia – olyan kezelés, amellyel a beteg testhőmérsékletét csökkentik és egy ideig a csökkentett hőmérsékleten tartják szervezetüket – csökkenti a szívmegállás agykárosító hatását és javítja a felnőtt emberek túlélési esélyeit.
 
2009. eleje óta a new yorki mentők a szívmegállásos betegeket közvetlenül azokba a kórházakba szállítják, ahol lehetőség van terápiás hipotermia alkalmazására.

Amerikában, a nemében első és széles körű kutatást kívánnak elvégezni a new-yorki Columbia Egyetem orvosai és tudósai egy gyermekkórházban, melynek során a hipotermia hatékonyságát fogják vizsgálni csecsemők és gyermekek esetében. Az ügy jelentőségét mutatja, hogy a kutatást anyagilag támogatja az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet és a Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet is.

A szívmegállás gyermekeknél is előfordul, vagy egy komoly kóros állapot komplikációjaként, vagy baleset, vagy hirtelen megbetegedés következtében. Bár a jelenség azért ritka, de jelenleg semmilyen, eddig alkalmazott terápia nem javítja a kicsik felépülési esélyeit.

A kutatásban majd részt vevő kisgyermekeket véletlenszerűen tervezik beválasztani két csoportba: az egyikben terápiás hipotermiával hűtik majd testüket, míg a másik csoportban testhőmérsékletüket a normál szinten hagyják. Mindkét csoport betegeinél speciális testhőmérséklet-szabályzó takarókat fognak alkalmazni.

Azoknak a gyermekeknek a testhőmérsékletét, akiknél hipotermiát fognak alkalmazni, 2 napra 32o C és 34o C között fogják tartani, majd lassan fogják növelni a hőmérsékletet a normál testhőmérséklet szintjéig (36 o C és 37, 2 o C között állandó) három napon keresztül.

A kutatás vezetője elmondta, céljuk az, hogy megmutassák, a terápiás hipotermia elősegíti a gyermekek túlélési esélyeit és hosszú távú életminőségüket.

A szívmegállás és a hipotermia

Szívmegállás idején a test véráramlása megszakad és így a sejtekhez nem jut elég oxigén. Ez az egész szervezetet stresszeli, amelynek következtében toxikus összetevők szabadulnak fel, amelyek elárasztják a szerveket és hosszú távú agykárosodást okoznak. A terápiás hipotermia lassítja ezeknek a toxikus összetevőknek a termelődését, ezáltal csökkentve az agykárosodás kockázatát. A hipotermiás kezelést felnőttek esetében már eddig is sikerrel alkalmazták, valamint újszülött csecsemőknél is, akik születés közben nem jutottak elég oxigénhez.

Címkék: terápiás hipotermia, szívmegállás, agykárosodás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!