Akik felkelés után rögtön rágyújtanak, sokkal nagyobb mértékben nikotinfüggők

Reggel az első dolog, amit szeretne, egy szál cigaretta? Ha igen, akkor ezt érdemes megszívlelnie: egy friss amerikai kutatás szerint azok, akik reggel felkelés után rögtön a cigarettához nyúlnak, sokkal több nikotint nyelnek, mint azok, akiknek ez nem szokásuk.

Még nem tisztázott, ennek mi az oka, de a kutatók szerint ez jelezheti, hogy az ilyen dohányosok sokkal gyakrabban és mélyebbre szippantanak cigarettájukból. Ez pedig sokkal jobban megnehezíti leszokásukat. Azzal, hogy valaki mélyebbet szippant minden egyes cigarettaszálból, mintegy kompenzálja azt, hogy kevesebb szálat szív el naponta.
 
Az amerikai vizsgálat 252 fő dohányos bevonásával készült. Kikérdezték őket dohányzási szokásaikról, analizálták vérük kotinin szintjét. A kotinin vegyület a nikotin bomlásterméke, amely a vér nikotin-szintjét jelzi.

Azoknak a vérében, akik reggel ébredés után már az első félórában rágyújtottak, magasabb volt a kotinin szint, mint azokéban, akik felkelés után csak hosszabb idő múltán gyújtottak rá először. A kutatók úgy vélik, azok a dohányosok, akik reggel felébredés után rögtön a cigarettáért nyúlnak és rágyújtanak, sokkal nagyobb mértékben függnek a nikotintól, mint többi dohányos társuk.

Ez ugyan nyilvánvaló ténynek tűnhet, de a vizsgálat bizonyítékkal is szolgált arra nézve, hogy ha a dohányzási szokás vizsgálatánál csak a naponta elszívott szálak mennyiségét veszik figyelembe, az nem ad teljes képet. Azok, akik felébredés után rögtön rágyújtottak, kétszer annyi nikotint tüdőztek le, mint amennyi normális lenne, mármint a naponta elszívott cigarettaszálak számát tekintve.

A vizsgálat eredményének az a hozadéka is megvan, hogy segítséget nyújthat a dohányzásról való leszoktatás módszerében: azoknak, akik reggel rögtön a cigaretta után nyúlnak, a leszokás során kevesebb szálat szabad szívniuk, mint a többi leszokó dohányosnak. A kutatók bíznak abban, hogy a dohányzásról való leszoktatásban a rutinszerű és nem költséges vérteszt is segíthet majd az orvosoknak a jövőben - bár ez napjainkban még nem gyakorlat -, azáltal, hogy megmutatja, mennyi a páciens vérében a nikotin-szint.

Egy másik, szintén frissen publikált amerikai vizsgálat pedig arra figyelmeztet, hogy a kínai herbacigaretták – gyógynövények és dohány keverékei – nem kevésbé addiktívak, mint a rendes cigaretta. Ez a vizsgálati eredmény segít annak a mítosznak az eloszlatásában, hogy ezek a herbacigaretták a hagyományos cigaretták biztonságosabb alternatívái.


Címkék: nikotin, cigaretta, dohányzás, függőség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!