A vizelet inkontinencia és a D-vitamin hiány kapcsolata

A D-vitamin hiány bizonyos demográfiai csoportok körében magasabb, beleértve a nőket, az idősebbeket és az elhízott embereket. Továbbá, mindhárom csoport tagjai a medencefenék problémák megnövekedett kockázatával néznek szembe, beleértve a vizelet inkontinenciát is. Lehetséges, hogy akkor a két dolog között összefüggés van? Igen, lehetséges – mutatnak rá egy frissen végzett vizsgálat eredményei.

A „Szülészet és Nőgyógyászat” c. amerikai szakfolyóiratban jelent meg egy frissen lefolytatott vizsgálatról szóló publikáció, amely arról számol be, hogy 1.881 fő, átlagosan 48 éves korú nő különböző medencefenék rendellenességeinek az előfordulási gyakoriságát és a D-vitamin szinteket hasonlították össze.

Azoknál a nőknél, akiknek a szervezetében alacsony volt a D-vitamin szintje (kevesebb mint 30 nanogramm/milliliter), az akaratlan vizeletcsurgási probléma kockázata 170 %-kal magasabb volt, szemben azokkal, akiknek a szervezetében ennél magasabb volt a ng/ml-ben mért D-vitamin szint. Vajon hogyan lehetséges ez? Mint hormon, a D-vitamin számtalan testfunkciót támogat, beleértve az izomtónus és a csontsűrűség fenntartását is. Ebből következően a D-vitamin hiány aláássa a medence izomfelépítését, amely viszont a vizelettartás kontrolljához szükséges.

A témában korábban lefolytatott kutatások azt igazolják, hogy a súlycsökkenés az inkontinencia epizódjainak a 47 %-os csökkenését eredményezi, talán azért, mert csökken a többlet zsírszövet által a medencére gyakorolt nyomás – és mert növeli a szervezet D-vitamin szintjét.

A D-vitamin szint megőrzése csökkentheti az egyéb betegségek kockázatát is, többek között a csonttörés, a fogak elvesztése, a depresszió, a krónikus fájdalom és még bizonyos ráktípusok kockázatát. A téli időszak leghidegebb és legrövidebb napjai megnehezítik, hogy a szervezet a napfény által jusson elegendő D-vitaminhoz - a szervezet ugyanis a nap ultraviola sugarainak a hatására kezd D-vitamint termelni -, ezért fontos a D-vitamin táplálékkiegészítő formájában való pótlása. Az ételek közül pedig az olajos halak, a tojás, a sajtok és a vörös húsok tartalmaznak nagyobb mennyiségben természetes D-vitamint.


Címkék: D-vitamin, vizelet inkontinencia, hiány, táplálkozás, étkezés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!