A várandósság második trimesztere (második három hónapja)

A második trimeszter a 13-28. hétig tart. Ez az időszak mind az anya, mind a magzat életében fordulópont.

A kismama általában ilyenkor már jobban érzi magát, nincsenek reggeli rosszullétek és magzata szépen fejlődik. Ekkorra már a kicsinek minden szerve és szervrendszere kifejlődött és további fejlődése már inkább csak a méretben és súlyban való növekedést jelenti.

 
A második trimeszter folyamán a köldökzsinór tovább vastagszik, és közben szállítja a magzatnak a táplálékot. Sajnos azonban nemcsak a táplálék, hanem a károsító anyagok is átjutnak a köldökzsinóron keresztül a magzat szervezetébe. Ilyenkor tehát a kismamának egyáltalán nem szabadna alkoholt, dohányterméket, vagy más, veszélyeztető és károsító tartalmú anyagokat fogyasztania.

A nőgyógyász a kismama és a magzat egészségi állapotától függően a következőket ellenőrizheti:

  •  Bármely terhességi tünetet, vagy diszkomfort érzést.
  • A kismama súlyát.
  • A kismama vérnyomását.
  • Vizelettesztet végeztet el: elsősorban az anya vizeletében lévő fehérjék mennyiségére kíváncsi, amely jelezheti a preeclampsia, vagy a vérmérgezés állapotát.
A preeclampsia terhességi magasvérnyomást jelent. A terhesség folyamán a vérnyomás átmenetileg csökken, majd normalizálódik. Terhességi magas vérnyomásról beszélünk 140/90 Hgmm feletti érték esetén, illetve ha a szisztolés vérnyomás minimum 25 Hgmm-rel, a diasztolés minimum 15 Hgmm-rel meghaladja a terhesség előtti értéket, vagy ha az említett terhesség elején tapasztalható vérnyomáscsökkenés elmarad.
 

Négy formája ismert:

 
Gesztációs hipertónia. A hipertónia a 20. terhességi hét után alakul ki, és a szülés után 10 napon belül megszűnik.
 
Preeclampsia. A hipertónia a 20. terhességi hét után alakul ki, fehérjevizelés (>300 mg/nap) és ödéma kíséri, a szülés után 6 héttel megszűnik.
 
Krónikus terhességi hipertónia. A terhesség 20. hete, illetve a terhesség előtt kialakuló magas vérnyomás. A szülés utáni 6. hét után is fennáll.
 
Rárakódásos preeclampsia. Krónikus terhességi hipertóniához fehérjevizelés és ödéma társul.
 
A vizeletteszt elvégzése után előfordulhat az is, hogy cukor van a levett vizeletmintában, amely hiperglikémiára, magas vércukor értékre utalhat. A kismamáknál a terhességi cukorbetegség elég gyakran alakul ki, ennek időben történő felismerése fontos, mivel a terhességi cukorbetegség a magzatot veszélyeztető állapot. A leggyakoribb rendellenességek közé tartozik: a lepény károsodik, a magzat nagyra hízik, agya a cukorhiány miatt károsodhat, nagysága miatt gyakrabban kerül sor császármetszéses szülésre, szülés után a babánál véralvadási zavar, vagy agyvérzés is felléphet.
  • A magzat növekedését, méretét és fejlődését,
  • A méh méretét: kb. a terhesség 12. hete után a méh a hasfalon keresztül fizikális vizsgálattal is érzékelhető.
  • A méh fundusának (petevezetékek szájadéka közötti ív) méretét,
  • A magzat szívhangját.
  • A magzat fejlődése a második trimeszter alatt

A második trimeszterre a magzat minden fontos szerve és szervrendszere már kialakult. A második trimeszter hónapjai során a magzat súlya több, mint hétszeresére fog nőni, a magzatból csecsemő lesz.
 
A második trimeszter végére a baba kb. 33-41 cm hosszúságú lesz, súlya pedig eléri a kb. 900-1400 grammot.
 
A magzat második trimeszterbeli fejlődését a következők jellemzik

A magzat rúg, mozog és oldalra fordul. A trimeszter végére egyre kevesebb helye van a forgolódásra. A szemek fokozatosan az arc elejére kerülnek, a fülek pedig a nyakról a fej két oldalára. Ebben a trimeszterben a magzat már hallja az édesanyja hangját. Tüdeje folyamatosan fejlődik, de tökéletes csak a születés idejére lesz. Egy fehér, krémes anyag, a magzatmáz (vernix caseosa) jelenik meg a magzaton, amely a vékony magzati bőr védelmét szolgálja. A magzatmázat a magzat bőre fokozatosan nyeli el, de marad belőle egy kevés a szülés után is a baba bőrén. Kifejlődnek a reflexek, mint pl. a nyelés és a szívás reflexe. Bizonyos külső ingerekre már reagál. A placenta, a méhlepény már teljesen kifejlődött. A terhesség 5. hónapjától kezdve a magzat agya a legfontosabb növekedési perióduson megy keresztül. Kéz- és lábujjacskáin kifejlődik a köröm, ugyanakkor az ujjak is már teljesen különválasztódnak. A magzat életében megindul az alvás és felébredés ciklikussága. A bőre ráncos és piros, amelyet pihés szőrzet borít (A magzat bőrében keletkező első hajat és szőrt gyapjúhajnak, gyapjúszőrnek (lanugo) is nevezik. Ezeket váltják majd fel a maradó haj- és szőrszálak. A magzat fején is elkezd nőni a haj. A zsírszövet elkezd kialakulni a bőre alatt.
A szemhéjak kezdenek kinyílni, a szemöldök és a szempilla láthatóvá válik. A kezek és a lábak lenyomata kialakul. A tejfogcsírák mögött fejlődni kezdenek az állandó fogak csírái is.

A magzat méretében és súlyában is gyors növekedésnek indul. Iszik a magzatvízből, gyakorolja a nyelést, fejlődik az emésztőrendszere, és értékes tápanyagokhoz is jut. A 20. hét a terhesség felét jelzi. (Koraszülés esetén a 24. héten megszületett magzat a koraszülött osztály intenzív ápolása, gépei segítségével képes életben maradni.) A második trimesztert tudja a kismama fizikailag a legjobban élvezni. A reggeli rosszullétek megszűnnek, az extrém fáradtság elmúlik. E változások a humán choriogonadotropin hormon (HCG) csökkenésének, valamint az ösztrogén és progeszteron szintek változásának köszönhető.

A legfontosabb második trimeszterbeli változások és tünetek

 
Az anya étvágya növekszik. Elkezdi érezni a magzat mozgását a 4-5. hónap között. A méh egészen a köldökzsinór magasságáig megnő, ezáltal a terhesség teljesen láthatóvá válik kívülről. A hasfal bőre a méh növekedésétől viszkethet és előfordulhat fájdalomérzet is az alsó hasfalban, mivel az ínszalagok a méh megtámasztásához megnyúlnak. Sűrűsödik a vizelési inger, mivel a méh a medenceüregen kívülre nő és nyomja a húgyhólyagot. Az anya orrvérzéseket tapasztalhat a megnövekedett ösztrogén és progeszteron női hormonszint miatt, amely kihatással van az orr nyálkahártyájára. A fogíny sokkal puhábbá válik és könnyen vérezhet. Az orrhoz hasonlóan a száj nyálkahártyájára is a megnövekedett női hormonszint hatást gyakorol. Megjelenhet visszértágulat, általában a hasfalon, a melleken, a csípőn, a combokon okozhatnak kellemetlenségeket, és aranyeresség is kialakulhat. A gyomorégés, az emésztési zavarok és a székrekedés folyatódhat. Az anya súlya fokozatosan gyarapszik, ami hátfájdalmat okozhat. Változik a bőr pigmentációja az arcon és a hasfalon, a terhességi hormonoknak köszönhetően. Az anya szíve 20 százalékkal gyorsabban ver, így a megnövekedett mennyiségű vért keringetni tudja. Mivel fokozódik a vérkeringés, izzadékonyabb lehet a kismama. Fehér színű hüvelyfolyás előfordulhat, de ha a folyás színessé, vagy véressé válik, az komplikációkra is utalhat, ilyen esetben a kismamának sürgősen fel kell keresnie a nőgyógyászt.
 
 
Címkék: terhesség, második trimeszter, kismama, baba, magzat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!