A változás kora és a peri-menopauza

A változókor, vagy klimax a nőknél azt az időszakot öleli fel, amikor a reproduktív életszakaszukból lassan, különböző élettani jelenségektől kísérve átlépnek a nem reproduktív életszakaszukba, vagyis eljön az utolsó menstruáció ideje, a menopauza.

A változás korának közvetlenül a menopauzát megelőző átmeneti időszakát szaknyelven peri-menopauzának hívják, de már nem a menopauza részének tekintik ezt az életszakaszt, hanem a havi vérzés teljes elmaradását megelőző önálló átmeneti időszaknak tartják.

A változókor élettanilag egy kicsit hasonlít a pubertás korára, csak a dolgok fordítva történnek. Hasonló a serdülőkorhoz annyiban, hogy ebben az életszakaszban is alkati és idegi-hormonális rendszerbeli átalakulások sorozata zajlik és ezek következtében csaknem minden szervrendszer működésének átmeneti, vagy hosszabb távú egyensúlyzavarával, áthangolódásával, és az ezeket kísérő idegrendszeri és pszichés zavarokkal kell a nőknek szembe nézniük.

A változások lényege elsősorban a női menstruációs ciklus lassú megszűnése és ezzel együtt a nemi szervrendszer regressziója, visszafejlődése. Az ösztrogén hormon termelése a nőknél már a harmincas éveiktől kezdődően csökkenő tendenciát mutat.

A klimaktérium időszakát olyan háttérjelenségek kísérik, – szemben a pubertás korral, ahol ezek a jelenségek mind-mind a testi fejlődéssel összhangban történnek és a fizikai, testi és szellemi aktivitás, felnőtté válás kiteljesedését szolgálják – amelyek mintegy szemben állnak a regressziós biológiai folyamatokkal: ebben az életszakaszukban, a változókorban a nők még teljes szellemi és fizikai teljesítményük birtokában vannak (vagy kellene lenniük), munkájukon és egyéb kapcsolódási pontokon keresztül még aktívan részt vesznek a társadalmi életben, és bár legtöbbjük gyermekei már felnőttek, még nem kívánnak visszavonulni. Társadalmi változásainkat jellemző módon ezek alatt az évek alatt egyre több nő vállal Európában és Magyarországon is még újabb gyermeket.

A változás kora tehát egy viszonylag hosszú, kb. egy-másfél évtizedes életszakasz a nők életében. A klimaktérium végére a menopauza beköszönte tesz pontot: a havivérzés elmaradása.

Címkék: változókor, peri-menopauza
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!