A TV-nézés növeli az elhízás, a cukorbetegség és a szívelégtelenség kockázatát

Az átlag amerikai állampolgár naponta 5 órát néz TV-t, ezzel gyakorlatilag hivatalos „dívány burgonyának” minősül az ország többsége. (A dívány burgonya kifejezés amerikai szleng, az ülő életmódot folytatókra alkalmazzák.) Emellett még ott van a hálóruhában, ágyból tévézők serege is, ez a szokás pedig rossz táplálkozáshoz és alváshiányhoz vezet.

Egy friss amerikai kutatás eredménye szerint a TV-nézéssel töltött idő összefüggésben van a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szívproblémákkal. Ideje tehát erre odafigyelni!
 
Eltekintve az alvástól, a TV-nézés az amerikaiak leggyakrabban űzött napi tevékenysége. Tényszerűen, az iparosodott országokban a meghosszabbodott idejű televíziózás a legelterjedtebb és legerőteljesebb ülőtevékenység, és e tevékenység bizony megbetegedéssel és elhalálozással jár együtt.

A kutatócsoport először számszerűsítette azt, hogy mennyi idejű, passzív tevékenységnek minősülő TV-nézés az, amely hozzájárul az olyan kórállapotok kifejlődéséhez, mint a cukor- és a szívbetegség, illetve a korai elhalálozás. 8,5 éves utókövetés alapján a kutatók azt állapították meg, hogy a 2-es típusú diabétesz (cukorbetegség) kockázata minden 2 órás tévénézésre vetítve 20 %-kal emelkedett, a szívbetegség kialakulásának kockázata egy évtized során 15 %-kal, és annak esélye, hogy valaki bármilyen okból elhalálozik, egy 7 éves utókövetést figyelembe véve, 13 %-kal emelkedett.

Ezek az előfordulási arányok az USA-ra lettek megállapítva, a kutatóteam becslése szerint 100.000 egyén körében, évente, minden egyes, napi 2 órás TV-nézés 176 db új, 2-es típusú diabéteszes, 38 db végzetes kimenetelű új kardiovaszkuláris megbetegedés esetet és 104 db, bármilyen okból bekövetkező új halálesetet jelent.

Dr. Frank Hu, a kutatás vezetője, aki a Harvard-i Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársa, és aki vezette az adatbázis elemzést, nyíltan nem mondja ki, hogy a TV-nézéssel töltött idő miért társul gyenge egészségi állapottal, bár a potenciális kapcsolat valószínűleg senki számára nem egy rejtelem.

Dr. Hu az alábbiak szerint fogalmaz: „A TV-nézéssel töltött többlet idő csökkent fizikai aktivitással, az egészséges ételek csökkent fogyasztásával és megnövekedett kalóriabevitellel társul. Most már tudjuk, hogy a tévézéssel töltött többlet idő egyéb ülőtevékenységeknél jóval több kárt tehet, éppen ezért jó ötletnek tűnik, ha az orvosok megkérdezik a betegeket, hogy mennyi időt töltenek naponta a TV előtt ülve, vagy fekve, és nemcsak azzal kapcsolatosan adnak nekik tanácsokat, hogy mennyi testmozgást végezzenek naponta, de arra nézve is, hogyan csökkentsék a TV-nézés idejét.

A tévézés szokása hajlamos elősegíteni egyéb egészségtelen tevékenységek végzését is, mint pl. a snack-ek rágcsálását, az üres kalóriák fogyasztását, valamint a jóval kevesebb friss gyümölcs és zöldség fogyasztását. Mindezek közismert kockázati faktorai a cukor- és a szívbetegségnek, ezek pedig olyan kórállapotok, amelyek könnyen vezetnek korai elhalálozáshoz.

2008-ban az USA-ban kb. 324 millió db TV-készülék volt a lakosság tulajdonában (az USA lakosságának száma 330 millió körül mozog). Az a felnőtt, aki naponta 3 órán keresztül televíziót néz, sokkal valószínűbben válik kövérré, mint az, aki 1 óránál is kevesebb ideig néz csak tévét.

Amerikában az 1995. októberében közzétett, ún. „Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés” adatai szerint a 6-17 év közötti gyermekek közül mintegy 4.7 millió súlyosan elhízott volt (a korcsoportban lévő összes amerikai gyermek 11 %-a), ez az arány kétszer olyan magas volt, mint az 1960-as években. Ennek két fő oka az alábbi volt:

  • Inaktivitás (ugyanezen korcsoport tagjai átlagosan több, mint 22 órát töltenek hetente TV-nézéssel),
  • Többlet kalóriabevitel.

Egy még korábban, 1991-ben készült vizsgálat szerint a gyermekek szombat délelőtti, 4 órás rajzfilm összeállításában átlagosan 200 db, üres kalóriának számító (angolul: junk food) élelmiszer reklámja ment le.

A testmozgás nem feltétlenül egyenlíti ki a TV-készülék előtt való hosszas üldögélés káros hatásait. Amikor a kutatók a friss vizsgálat során összehasonlították azokat a felnőtt csoportokat, akik naponta ugyanolyan mennyiségű testmozgást végeztek, de eltérő időtartamban néztek tévét, azok, akik több időt töltöttek a TV-nézéssel, még mindig az elhalálozás magasabb kockázatának voltak kitéve.


Címkék: TV- nézés, alvás, ülés, kanapé, pihenés, cukorbetegség, diabétesz, szívelégtelenség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!