A tumorok CT-vizsgálattal történő követése képes előrejelezni a tüdőrákot

A tüdő CT-vizsgálata során felfedezett kicsi, vagy lassan növekvő csomók a vizsgálatot követő két éven belül nem fejlődnek tumorokká – jelentették holland kutatók

Az általuk lefolytatott kutatás eredménye segíthet az orvosoknak abban, hogy eldöntsék, mikor kell agresszívebb tüdőrák tesztvizsgálatot csináltatni, illetve abban, hogy a betegek a szükségtelen agresszív és potenciálisan károsító vizsgálatokat elkerüljék, amikor felfedezik náluk a léziót.

A tüdőrák világszerte a legnagyobb gyilkos, de sajnos gyakran nem diagnosztizálják kellő időben, mielőtt még a szervezetben áttéteket képzett volna. (Magyarországon a tüdőrák a férfiak esetében vezető daganatos halálok.)

A kutatás része egy olyan nagyobb erőfeszítésnek, amely az orvosoknak szóló iránymutatás kidolgozását szolgálja, arra vonatkozóan, hogy hogyan döntsenek, amikor – legtöbbször véletlenül – CT-vizsgálat közben a tüdőben növedék(ek)et fedeznek fel. A kutatás a NELSON projekt része, melynek célja az, hogy hosszú távon a CT-szűrés a tüdőrákos halálozások arányát 25 %-kal csökkentse. A végső eredmények csak 2015-ben állnak majd a kutatóorvosok rendelkezésére.

A CT-vizsgálat felfedezi ugyan a tumorokat, de sajnos mindenféle más foltot is, amelyek nem tumorok, és igen gyakran a megkülönböztetés egyetlen módja a biopszia-vétel, ami veszélyeket rejtő eljárás.

Hollandiában nem létezik olyan tesztelt iránymutatás, amely az orvosokat segítené abban, hogyan járjanak el csomók felfedezése esetén. A kutatás holland vezetője szerint a megfelelő iránymutatás kidolgozása a tüdőrák CT-szűrővizsgálatot sokkal gyakorlatiasabbá teheti. Jelenleg a rutin rákszűrés nem tekinthető gyakorlatias módszernek, mivel magas a költsége és túl sok egészséges embert hívnak vissza további szűrővizsgálatokra. Az ismételt CT-vizsgálatra történő visszahívás pedig rengeteg idegeskedést okoz a betegeknek.

A kutatócsoport 7.577 fő, magas tüdőrák kockázatúnak minősített embert vizsgált meg, akik jelenleg is dohányoznak, vagy korábban dohányoztak. Mindegyiket multidetektoros CT-készülékkel vizsgálták meg, amely képes megmérni bármilyen gyanús kinézetű csomó méretét.


Címkék: CT, tüdőrák, daganat, csomók
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!