A terhesség megszakítás (abortusz)

Annak ellenére, hogy Magyarországon is rengeteg fogamzásgátlási módszer áll a nők rendelkezésére, mégis kb. 11 ezer terhesség megszakításra kerül sor évente, melyből 18 százalék a 18 év alatti lányoknál történik!

A nem kívánt terhességek megszakítása a tinédzsereknél és a 38-42 év körüli nőknél a leggyakoribb. Utóbbi esetben a nők tévesen azt hiszik, idősebb korukra tekintettel ők már nehezebben esnek teherbe.

A terhesség művi megszakítását (művi abortusz, interrupció) Magyarországon (is) törvény szabályozza. A feltételeit a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. Törvényben fektették le.

Eszerint művi abortuszra csak veszélyeztetettség esetén, a terhesség 12. hetéig kerülhet sor, a családvédelmi szolgálat adatlapjának birtokában, szociális, vagy orvosi indikáció alapján, és jelenleg az egy napos sebészet keretei között. Az ettől eltérő eseteket és lehetőségeket szintén a fenti Törvény szabályozza.

Az abortusz szó vetélést jelent, mely lehet spontán és művi. A művi terhesség megszakítás természetesen orvosi műtétnek számít. A megtermékenyült petesejt a 12. hétig még nem ágyazódik be olyan mélyen a méh falába, így onnan még viszonylag könnyen eltávolítható.

A műtétet minden esetben hüvelyi UH és nőgyógyászati szakorvosi vizsgálatnak kell megelőznie, amely hüvelyen keresztül történő belső vizsgálatot és rákszűrést foglal magában. Amennyiben szükséges, a műtét előtt még belgyógyászati vizsgálatokra is sor kerül.

Ha a páciens még soha nem szült, a méhnyak tágítását a következő módszerekkel végzik el:

  • Prosztaglandin tartalmú tabletta hüvelybe helyezésével, vagy

  • Laminária pálca segítségével.

Mindkét eljárás kíméletes formában előtágítja a méhszájat. A laminária egy folyadékot magába szívó, speciális növényi rostokból álló pálca, melyet a műtétet megelőző napon a méhnyakba helyeznek. Lassan, fokozatosan, térfogatának többszörösére növekedve fájdalom- és sérülésmentesen kitágítja a méhnyakat. Ugyanilyen hatása van a tablettának is.

A már gyermeket szült nők esetében ezt az előtágítást nem végezik el, mert egy hüvelyi szülés után a méhnyak már nem záródik úgy, mint szülés előtt, így a mechanikus (Hegar-féle tágítóval) tágítás könnyebb, ezért nem szükséges az előtágítás.

A beavatkozás történhet altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben. A megfelelő méhszáj tágítás elérése után enyhén hajlított szívócsövet, vákuum aspirátort vezetnek a méh üregébe, mellyel a méhet kiürítik. Ez után a méhkaparás következik. A küretkanál egy, a közepén lyukas, szélein éles, kanálszerű eszköz. Arra szolgál, hogy a méhüregben megtapadó magzati szöveteket és magzati mellékrészeket tökéletesen eltávolítsák. Az orvos végig „vakon" dolgozik, csak ujjainak érzőidegeire és hallására szorítkozhat, a méhfal teljes felszabadulását ugyanis jellegzetes hang jelzi a kaparás során.

A leggondosabb orvosi beavatkozás ellenére is kialakulhat szövődmény: utóvérzés, gyulladás, ezek viszonylag jól kezelhetők. A nem megfelelően kezelt méhűri gyulladás késői szövődménye lehet a meddőség. Esetleges perforáció (a méh falának átlyukasztása) esetén további műtéti beavatkozás válik szükségessé. Sajnos előfordulhat, hogy perforáció miatt a méh eltávolítása válik szükségessé.

A terhesség megszakítás során előforduló leggyakoribb szövődmény a méhűri gyulladás, súlyosabb esetben kismedencei gyulladás, peterész visszamaradás (retenció). A peterész visszamaradás és gyulladásos szövődmény jelei: elhúzódó vérzés, bűzös, véres hüvelyi folyás, alhasi fájdalom, hőemelkedés, esetleg láz. Ha a páciens otthonába hazatérve ilyen tünetet, vagy tüneteket észlel magán, azonnal értesítse a mentőket.

A műtétet általában 2-4 órás megfigyelési időszak követi a kórházban, amely alatt a beteg élettani funkciói stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet), majd saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. Altatásban végzett műtétnél ez az időszak 5-6 órára növekszik.

A műtétet követő átlagos gyógyulási idő 2-4 nap, szövődménymentes esetben. Gyulladásos szövődmény elkerülése érdekében, a terhesség megszakításon átesett nőnek legalább 3-4 hétig tartózkodnia kell a szexuális élettől, a tampon használattól és az ülőfürdőtől. Műtét után 4 héttel szükséges egy kontrollvizsgálat.

Címkék: terhesség megszakítás, abortusz
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!