A szülészeti és nőgyógyászati műtétek

A szülészeti és nőgyógyászati műtét olyan eljárás, amelynek segítségével a női reprodukciós szerveket érintő különböző állapotokat lehet kezelni.

A szülészet területe speciálisan a terhességre és a gyermekszülésre fókuszál, míg a nőgyógyászat szélesebb értelemben véve a női reprodukciós egészség általános kérdéseivel foglalkozik. E két terület sebészei számtalan érzékeny struktúrát operálnak. A női reprodukciós rendszer főbb struktúrái a vagina (hüvely), a méh, a petefészkek és a petevezetékek.


A szülészeti és nőgyógyászati fájdalomcsillapítás módszerei

Számos választási lehetőség áll a nők rendelkezésére, hogy a szülészeti, vagy nőgyógyászati művi beavatkozások során csökkentsék a fájdalmukat. A fájdalomra ható gyógyszerek intravénásan, vagy közvetlenül az izomba adva segítenek abban, hogy csökkentsék a fájdalom mértékét a gyermekszülés, vagy bizonyos beavatkozások során, de nem minden esetben sikerül a fájdalmat teljesen megszűntetni.

A gyermekszülés és bizonyos sebészi beavatkozások alkalmával, mint pl. a császármetszés, a petevezeték-elkötés, a méhnyak cerclage-műtét (méhszáj összevarrása), illetve más egyéb beavatkozásoknál, amikor nem kell, hogy a beteg öntudatlan legyen, a helyi érzéstelenítés – gerinc (paravertebrális), vagy epidurális (gerincvelő burkán kívüli) – az előnyben részesített fájdalomcsillapítási módszer. A helyi érzéstelenítés kockázata a vérnyomáscsökkenés, amelyet meg lehet előzni infúzió bekötésével.

Néhány esetben azonban az általános fájdalomcsillapítás, vagy narkózis a javasolt, különösen, ha a helyi érzéstelenítés vérnyomásesés kockázatát egy veleszületett rendellenesség a nőnél, vagy anyánál tovább komplikálhatja. Szintén általános érzéstelenítésre van szükség, ha a szülészeti/nőgyógyászati műtét komplikáltabb és hosszabb ideig tart. Ilyenkor a műtét előtt egy-fél órával a beteg nyugtatót, az elalvást segítő injekciót kap, majd a műtőben maszkon keresztül „altatógázt”, vagy vénásan altatószert kap az aneszteziológus orvos felügyelete mellett. A fájdalommentességet a biztonságos altatásvezetés és az operáló orvos munkájának megkönnyítése érdekében izomlazítók adásával egészítik ki. Mivel az izomlazítók a légzést is leállíthatják, a beteget a légcsövébe vezetett puha gumi-, vagy műanyag csövön keresztül lélegeztetik, miközben a szükséges oxigént és altatógázokat az altatógépek adagolják.

Címkék: szülészet, nőgyógyászat, műtét, fájdalomcsillapítás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!