A sztatinok csökkentik a stroke kockázatát

A sztatin hatóanyagú gyógyszereknek a stroke kockázatára gyakorolt hatását vizsgáló egyik legnagyobb volumenű kutatás is azt bizonyítja, hogy ezek a típusú, széles körben használt koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek előnyösen hatnak a stroke kockázatára.

A sztatin hatóanyagú gyógyszerek – mint pl. a Crestor (hatóanyaga a legújabb: a rosuvasztatin), a Lipitor (hatóanyaga: az atorvasztatin) és a Zocor (hatóanyaga: a szimvasztatin) – többségének tulajdonítható fenti előnyök abból származnak, hogy e gyógyszerek csökkentik a vér rossz koleszterinszintjét, az LDL-szintet – állapították meg a kutatók.
 
A klinikai vizsgálatokba csaknem 267.000 főt vontak be és az ő adataik alapján megállapították, hogy a stroke előfordulásának aránya azok között, akik rendszeresen sztatin hatóanyagú gyógyszereket szedtek, 12 %-kal alacsonyabb volt, mint a többieknél, és minden 1 %-os totál koleszterinszint csökkenés a stroke relatív kockázatának 0,8 %-os csökkenését vetíti előre.

„Ez az eredmény konzisztens a korábbi vizsgálódások eredményeivel és ismét csak megerősíti azt, hogy a sztatin terápia előnyös a stroke prevenciójában, legalábbis a betegek szelektált populációjában.” – közölte az eredményt megismerve az amerikai Duke Egyetem Stroke Központjának igazgatója.

„A kutatásról beszámoló publikáció azonban célozgatásokat is tartalmazott arra nézve, hogy a stroke kockázatának csökkenése nem teljesen magyarázható a sztatinok koleszterinszint-csökkentő hatásával.” – tette hozzá a Harvard Orvostudományi Egyetem egyik kardiológus oktatója. A JUPITER vizsgálat, amelynek levezetésében az oktató segédkezett, azoknál a betegeknél talált ilyen előnyös hatásokat, akiknél a C-reaktív fehérje szint magas volt, ami a szervezetben jelenlévő gyulladásra utal.

Nagyon sok magyarázat létezik arra vonatkozóan, hogy a sztatinokkal aktívan kezelt betegek stroke kockázatában miért tapasztalható csökkenés. Ezek egyike az, hogy a sztatin terápia egyben a szervezetben lezajló gyulladási folyamatokat is csökkenti.

A JUPITER vizsgálatban („Justification for the Use of Statins in Prevention: an Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin” angol rövidítése, arra utal, hogy a különböző sztatin hatóanyagok kardiovaszkuláris történésekben való megelőző hatását vizsgálták. A kutatás egy dupla vak, véletlenszerűen kiválasztott betegekkel végzett, placebo kontrollált, multi-központú, nagyszabású vizsgálat volt, amelyet 26 országban, 1315 különböző helyen végeztek el.) az összes stroke eset 48 %-os csökkenését és az iszkémiás stroke esetek 51 %-os csökkenését tapasztalták a kutatók, azok között a betegek között, akiknek alaphelyzetben mért LDL koleszterinszintje normális volt. Az iszkémiás stroke a stroke leggyakoribb formája, akkor következik be, ha a vérrög az agyi artériát zárja el.

A JUPITER kutatás során normál koleszterinszinttel rendelkező embereket vizsgáltak és hasonló csökkenést tapasztaltak náluk a stroke esetek számában a kutatóorvosok, mint azok között a betegek között, akiket azért választottak be a vizsgálatba, mert koleszterinszintjük eleve magasabb volt. Ez a kutatók számára azt sugallta, hogy valami más is szerepet játszik a rosuvasztatin hatóanyag ilyen hatásában. A klinikai vizsgálatok során a kutatók az LDL koleszterinszintet mérték, de ugyanakkor nagyon sok más tényező is jelen volt egyidejűleg. Ennek ellenére, a sztatin hatóanyag előnyének mértéke közvetlenül a koleszterinszint-csökkentésre használt sztatin mennyiséghez kapcsolódik.

Bár a JUPITER kutatás orvosai a szervezetben zajló gyulladásokra koncentráltak, mégis jelentős mértékben csökkentették a résztvevők LDL koleszterinszintjét. Nem volt vita a sztatin terápia értékességével és hatásosságával kapcsolatosan az egyéb kardiovaszkuláris kockázat csökkentésében azoknál a betegeknél, akiknek magas volt az LDL koleszterinszintjük. A JUPITER vizsgálat Olaszországban lezajlott részelemzése a sztatin hatóanyag sokkal több előnyét fedezte fel, mint a nem sztatin hatóanyagú, egyéb koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek esetében.

A kutatóorvosok szerint első helyen a sztatinokat kellene az orvosoknak választaniuk a betegek kezeléséhez a koleszterinszint csökkentésében. Ugyanakkor a sztatinokkal kapcsolatosan ez igaz mind a szívbetegségek, mind a stroke esetében is. A JUPITER vizsgálat azt igazolta, hogy még az alaphelyzetben normális koleszterinszinttel rendelkező betegek számára is hasznos a sztatin hatóanyagú gyógyszerek alkalmazása.

„A JUPITER meta-analízis legnagyobb örömet jelentő eredménye az, hogy az összes lipid-csökkentő terápia közül a sztatinok a leghatékonyabbak.” – közölte véleményét a Minnesota-i Mayo Klinika neurológiájának elnöke. „A sztatin terápia alkalmazása különösen fontos azoknak a betegeknek a körében, akiknél korábban már előfordult stroke. A vizsgálatok ugyanis azt igazolták, hogy a sztatinok sokkal agresszívabban alkalmazhatóak olyan embereknél, akiknek korábban már volt stroke-juk, annak érdekében, hogy a második bekövetkezését megelőzzük.”

A JUPITER kutatás során egy vizsgálat ugyanis a sztatin hatóanyagú gyógyszereket szedők körében, akiknek már korábban volt stroke-juk, szignifikáns csökkenést mutatott a második stroke bekövetkezésében.


Címkék: stroke, sztatin, hatóanyag, koleszterin, kockázat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!