A szegényebb családokban több időt tölt a gyermek ülve

Abban semmi különös nincs, hogy a jobb életfeltételek közepette élőknek jobb az általános egészségi státuszuk és hosszabb ideig is élnek. Egy friss spanyol kutatás azonban azt is megerősítette, hogy egy család szociogazdasági helyzete és bizonyos „ülő viselkedésformák” között kapcsolat van, ilyen viselkedés pl. a TV-nézés és a videójátékokkal való játszás a kamaszok körében.

„A kamaszkort mindenki kritikus időszaknak tekinti, és a gyermekek egyes kamaszkori viselkedésmintái beépülhetnek felnőttkori szokásaik közé. Ennek megfelelően, a kamaszkori ülő életmód erőteljes hatással lehet egy személy tanulmányi fejlődésére és egészségi státuszára.” – szögezi le a spanyol Zaragoza Egyetem kutatója, és a kutatásról megjelent publikáció vezető szerzője, Juan Pablo Rey-López.

A kutatók vizsgálatukat 5 nagy spanyol városra terjesztették ki – Granada, Madrid, Santander, Murcia és Zaragoza -, és elemezték a családok szociogazdasági szintje és a családokban nevelkedő kamaszkorú gyermekek három ülő típusú tevékenységének kapcsolatát. A három ilyen jellegű tevékenység az alábbi: a TV-nézés, a videójátékokkal való játszás, valamint a tanulás, természetesen mindezek iskolaidőn kívül.

A vizsgálat konklúzióit a kutatók a „Közegészségügy Európai Szakfolyóirata” c. szakkiadványban publikálták, és a cikkben megerősítették, hogy a fiatal korosztály tagjai különböző ülő viselkedésformákat mutatnak, attól függően, hogy milyen a családjuk szociogazdasági helyzete. Továbbá, a szüleik által végzett munkának sokkal nagyobb hatása van a gyermekek ülve töltött idejére, mint azoknak az iskolai tanulmányoknak, amelyeket a gyermekek éppen folytatnak.

A kutatás eredményeképpen felvázolt minta azokat a trendeket erősíti meg, melyek számos európai országban tapasztalhatók, vagyis, hogy a tinédzserek sokkal több időt töltenek ülőtevékenységgel azokban a családokban, ahol az édesanya otthon tartózkodik.

Jelen kutatás az ún. AVENA vizsgálat adatait használta fel, mely vizsgálat a fiatal spanyol emberek táplálkozási és metabolikus státuszát értékelte. A friss kutatás eredményei szerint a spanyol tinédzserek sokkal kevesebb időt töltenek TV-nézéssel, mint a gazdagabb európai országokban élő társaik. A spanyol kamaszoknak csak 12 %-a néz naponta 3 óránál többet televíziót, szemben a naponta 4 óránál is többet tévéző ausztriai tinédzserek 17-21 %-ával, a brit tinédzserekre jellemző 24.7 %-kal, a finn kamaszok 22-24 %-os, valamint a magyar tinédzserek 25-32 %-os arányával.

A nem és a kor szerepe

Ahogy az már a korábbi vizsgálatokban is tapasztalható volt, a nembeli különbségek megjelennek az ülő viselkedésformákkal töltött idő mennyiségében. A lányok például több időt töltenek tanulással, míg a fiúk az elektronikus játékokkal. Azok a lányok, akiknek mindkét szülője gyakorta munkanélküli (alacsony a foglalkoztatási arányuk), sokkal nagyobb valószínűséggel töltenek több időt TV-nézéssel, és csak napi 3 óránál kevesebbet szánnak a tanulásra.

A szociodemográfiai tényezők a fiúknál sokkal nagyobb szerepet játszanak, mint a lányok körében. Náluk a szülők alacsony iskolázottsági és foglalkoztatottsági szintje a jóval több időt igénylő TV-nézés kockázatával kapcsolódik össze. Ugyanúgy, mint a lányoknál, a fiatalabb fiúk sokkal nagyobb valószínűséggel töltik idejüket elektronikus játékokkal, mint idősebb társaik.


Címkék: szegénység, család, ülés, TV- nézés, számítógép, vieojáték, tanulás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!