A sikeres öregedés és az alkoholfogyasztás kapcsolata

A „Nővérek Egészségügyi Vizsgálata” c. nagyszabású és igen hosszú távú amerikai kutatás alanyai közül 13.894 fő nőt vizsgáltak meg a jövővel kapcsolatosan a kutatók: a téma a középkorú nők alkoholfogyasztása volt, a „sikeres öregedés”-sel összefüggésben, amelyet a kutatók úgy határoztak meg, mint a 70-es életévekig történő túlélés, komolyabb krónikus betegségek (mint pl. szívkoszorúér betegség, rák, stroke, cukorbetegség), valamint kognitív romlás, fizikai gyengülés vagy mentális egészségügyi problémák nélkül. A vizsgált nőknek mindössze 11 %-a felelt meg e kritériumoknak.

Az eredmények azt jelzik, hogy a mérsékelten alkoholt fogyasztók, különösen azok, akik bort fogyasztanak és rendszeresen isszák, sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg a sikeres öregedést. Az átlagos alkoholfogyasztás tekintetében, a legnagyobb előnnyel (28 %-os növekedés) azok a nők bírtak, akik napi 15.1-30 gramm alkoholt fogyasztottak (átlagosan kb. 1-2,5 adag ital naponta), összehasonlítva az absztinensekkel.

Az ivás gyakorisága különös fontossággal bírt: összehasonlítva az absztinensekkel (alkoholt egyáltalán nem fogyasztók), azoknál a nőknél, akik egy héten csak egy vagy két napon fogyasztottak alkoholt, sikeres öregedés „kockázatukban” csak kevés növekedés állt be, de azoknak a nőknek, akik legalább a hét öt napján ittak, csaknem 50 %-kal nagyobb esélyük volt a sikeres öregedésre.

A vizsgálat eredményeit fórum keretében tárgyalták meg és azoknak, akik ebben részt vettek, volt néhány kérdésük a „sikeres öregedés” meghatározásával kapcsolatosan, amelyet ebben a vizsgálatban a kutatók alkalmaztak. Vélekedések szerint ugyanis azon emberek sokkal nagyobb százaléka képezi a társadalom hatalmas rétegét, akik nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, éppen ezért őket kellene „sikeresnek” tekinteni.

Összefoglalva, a vizsgálat eredményei azon korábbi vizsgálatok eredményeit támasztják alá, amelyek azt mutatták, hogy a sikeres öregedésnek nagyon sok olyan aspektusa van, a csak „túlélésen” kívül, amelyet a rendszeres, mérsékelt alkoholfogyasztás kedvezően érint.


Címkék: öregedés, idős kor, alkohol, bor, krónikus betegség, egészség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!