A rosszindulatú agytumorok diagnózisa, kezelése és prognózisa

A rosszindulatú agytumorok diagnózisa

Habár az agyban található rákos tumorok CT, vagy MRI segítségével képileg jól körülírhatóak, időnként mégis szükség van stereotacticus biopszia elvégzésére, ahhoz, hogy a tumor típusát és diagnózisát meg tudják erősíteni.

Elvégzéséhez egy speciális keretet erősítenek a páciens fejére, amelyet a CT által megadott koordinátáknak megfelelően állítanak be. A koponyában egy kis lyukat fúrnak és tűvel mintát vesznek a tumorból. Ezt a mintát azután mikroszkóp segítségével szövettani vizsgálatnak vetik alá. A legújabb képalkotó technológiák segítségével a stereotacticus biopsziát már a fejre erősített keret nélkül is el tudják végezni

A rákos agydaganatok kezelése

A rákos agytumorok kezelési módja személyreszabott, mindig a beteg általános egészségi állapotától, korától, a tumor méretétől, lokalizációjától és típusától függ. Kezelése általában komplex, idegsebész, radiológus és onkológus egyaránt részt vesz benne, de később szükség lehet fizikoterapeutára, dietetikusra és pszichológusra is.

Már a sebészi beavatkozás előtt szükség szerint adhatnak szteroid gyógyszert, dexamethasone-t, amely az esetleges duzzanatot leapasztja. Amennyiben a liquor az agy körül felszaporodott, egy vékony, műanyag csövet helyeznek be a koponyába (shunt), amellyel leszívják azt.

Az agytumorok legáltalánosabb kezelési módja a sebészi beavatkozás. Minél agresszívabb azonban a tumor, a komplett eltávolítás annál kevésbé lehetséges. Ilyenkor a sebészi beavatkozásnak az is célja, hogy csökkentse a tumor nagyságát, amennyire csak tudja.

Kombinálhatják lokális radioterápiával is a sebészi beavatkozást, amely lehet kívülről jövő, vagy implantátum ideiglenes behelyezésével koponyán belüli is.

Annak érdekében, hogy a tumor körüli egészséges agyszöveteket megőrizhessék, a radioterápia különböző módjait alkalmazzák:

► Szakaszolás: az egyébként heti 5 alkalmat hoszabb távra elnyújtják, azért, hogy a sugárdózis ne egyszerre érje a beteget.

► Hiperszakaszolás: naponta egy, nagyobb dózisú besugárzás helyett napi 2-3 alkalommal kisebb dózisú radioterápiát alkalmaznak.

► Stereotacticus radioterápia: Annak érdekében, hogy a besugárzás nyalábát szűkítsék, a beteg egy kemény fejkeretet visel és sugárzás közben CT, vagy MRI segíti elő, hogy a daganat (vagy műtét) helyét pontosan célozzák meg, valamint kompjuter számolja ki az adagolandó sugárzás dózisát is.

► Háromdimenziós radioterápia.

► Röntgentsugár helyett protonsugár alkalmazása, ez az ép agyszöveteket nem roncsolja.

Követheti a műtétet kemoterápia, amelynek segítségével a maradék rákos sejteket is elpusztítják.

A sebészi műtétet legújabban valós idejű MRI képfelvételekkel is kombinálhatják. Ez az előrehaladott technológia biztosítja a sebésznek, hogy a műtét során képeket készítsen, amelyek pár percen belül készen vannak. Így a sebész azonnali és megalapozott döntéseket képes hozni még a műtőszobában. Ennek előnyei az alábbiak:

  • A sebész több tumort is képes szinte egyidőben eltávolítani,
  • Az agy kritikus részein az MRI felvétel segít megkülönböztetni a normális szövetet a rákos szövettől,
  • Néhány beteg esetében nincs szükség további sebész bevonására (költséghatékonyság).

A kezelések utáni utókövetés célja az, hogy a rák esetleges kiújulását, valamint a kezelések bármilyen hosszú távú, nem kívánt hatását minél előbb észrevegyék és a szükséges beavatkozásokat elvégezzék.

A rákos agydaganat prognózisa

Több tényező is befolyásolja: a daganat típusa, lokalizációja, sebészi eltávolításának sikere, a beteg kora és általános egészségi állapota.

A hosszú távú (5 éven túli) túlélési arány az elsődleges rákos agydaganatok esetén kevesebb, mint 10 %, az agresszív sebészi kezelések, a radioterápia és a kemoterápia ellenére is.

Az ötéves relatív túlélési arány 50-70 % között változik és ezen időszak alatt - a beavatkozásoknak köszönhetően - az életminőség is javul.
Címkék: agydaganat, rák, tumor, daganat, agy, idegrendszer, koponya, ideg, diagnózis, kezelés, prognózis
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!